ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευτ. Φυτράκης: «Τα ψέματα και οι αλήθειες του Νόμου Παρασκευόπουλου» – Ο πρώην Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής στην ”Πολιτεία”

Fytrakis
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Η πρόσφατη «καταιγίδα» δημόσιων παρεμβάσεων περί… αποφυλακίσεων που έγιναν με τον αποσυμφορητικό νόμο Παρασκευόπουλου, οδήγησε την «Πολιτεία» στην αναζήτηση της άποψης-απάντησης εκ μέρους του προκατόχου της κ. Νικολάου, του καθηγητή Νομικής και τέως γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχιου Φυτράκη.

Οι αναφορές χαρακτηρίστηκαν παντελώς «ψευδείς». Αρχή του «ντόμινο» τέτοιων αναφορών είχε σταθεί η αναφορά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για 117 σκληρούς ποινικούς που κυκλοφορούν ελεύθεροι λόγω του συγκεκριμένου νόμου.

Και η συνέχεια είχε δοθεί με την παρέμβαση της νυν γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου που με ανάρτηση της «χρέωσε» στον ίδιο Νόμο 17.500 αποφυλακίσεις-ακόμα και βιαστών και δολοφόνων-σε διάστημα 4,5 ετών παρότι η ισχύς του νόμου είχε λήξει το 2017, προκαλώντας την διά εξωδίκου αντίδραση του ίδιου του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος δήλωσε: «Κανονικά γίνονται πάνω από 4-5.000 αποφυλακίσεις κάθε χρόνο, με κάθε αποσυμφορητικό νόμο που φέρνει κάθε κυβέρνηση. Έτσι στην περίοδο μου μπορεί να έγιναν περί τις 10-12.000 αποφυλακίσεις. Άλλο αυτό, όμως, που συμβαίνει κάθε χρόνο, άλλο αυτό που λέγεται και γράφεται».

«ΕΓΙΝΕ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

Στην παρέμβαση του μέσω της «Πολιτείας», ο κ. Φυτράκης μιλά για «Fake News» που, όπως λέει, είναι το αποτέλεσμα του ότι «κύριος πυλώνας της προεκλογικής προπαγανδιστικής μηχανής της Ν.Δ. υπήρξε η καλλιέργεια της ασφάλειας στους πολίτες.

Η διασπορά του φόβου, το αφήγημα της ανομίας και η πρόταση για «νόμο και τάξη» που έφεραν εκλογικά αποτελέσματα. Βέβαια μετεκλογικά το ψευτοδόγμα του «νόμου και της τάξης» κατέρρευσε μέσα στο πιστολίδι και η ασφάλεια των πολιτών πήγε περίπατο.

Σ’ αυτό το πνεύμα, η ρητορεία για το «νόμο Παρασκευόπουλου» ξεκίνησε από φθηνές φυλλάδες και κατέληξε, πρόσφατα, να γίνει το επίσημο αφήγημα της Κυβέρνησης».

Ο κ. Φυτράκης τονίζει ότι απόδειξη του ισχυρισμού-άποψης του αποτελούν «η συμμετοχή ενός υπουργού (Μ.Χρυσοχοΐδη) και του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Αυτό αποκάλυψε ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο προπαγανδιστικό σχέδιο για την δολοφονία του χαρακτήρα ενός προσώπου και την κατασυκοφάντηση μιας εμβληματικής πολιτικής της Αριστεράς. Παρατηρούμε εδώ μια λυσσώδη σπέκουλα με μεγάλη ένταση, διάρκεια και έκταση η οποία έλαβε τα χαρακτηριστικά προπαγανδιστικής εκστρατείας. Οι ψεύτικες ή παραποιημένες ειδήσεις έχουν κυρίαρχο ρόλο».

Τέλος, ο Δρ. Νομικής επισημαίνει πως ο νεωτερισμός αυτής της εκστρατείας έγκειται στην αιτιακή σύνδεση ενός εγκλήματος με την παλιότερη αποφυλάκιση του δράστη και το νομικό της λόγο. Χαρακτηρίζει «απλή» την όλη επιχείρηση. «Αρκεί πίσω από κάθε έγκλημα να αναφέρεται ότι ο δράστης είχε αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου… Αν αυτό δεν είχε συμβεί στ’ αλήθεια, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια!», καταλήγει ο κ. Φυτράκης.

Ο «ΜΑΦΙΟΖΟΣ» ΜΕ ΤΑ 108 ΧΡΟΝΙΑ

Ιδού η πιο πρόσφατη «παραποιημένη», όπως χαρακτηρίζεται, από τον κ. Φυτράκη είδηση. Η οποία αναφέρει ότι: «Μαφιόζος είχε καταδικαστεί σε 108 φυλακή … και βγήκε με το νόμο Παρασκευόπουλου στα 8 έτη!».

Πρόκειται για αναφορά που έκανε σε συνέντευξη της, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

«Όμως η αλήθεια», λέει ο κ. Φυτράκης, «είναι ότι στην Ελλάδα οι πρόσκαιρες καθείρξεις δεν αθροίζονται αλλά σχηματίζεται ‘συνολική ποινή’ που φτάνει μέχρι τα 25 χρόνια (με τον παλιό ΠΚ) ή τα 20 (με το νέο ΠΚ).

Επομένως, κανείς δεν καταδικάζεται σε 108 χρόνια φυλακή! Επιπλέον αφού ο κατάδικος έμεινε στη φυλακή 8 χρόνια, σημαίνει ότι εξέτισε το 1/3 της ποινής του (των 25 ετών), δηλαδή ό,τι ακριβώς προέβλεπε ο Ποινικός Κώδικας για την υφ’ όρον απόλυση (ήδη από το 1996 και μετά). Συνεπώς δεν βγήκε πιο γρήγορα με το νόμο Παρασκευόπουλου! Ένα ψέμα και μια απόκρυψη δημιουργούν βέβαια την τέλεια παραπλάνηση».

«ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ»…

Αλλά ο κ. Φυτράκης παραθέτει στην «Πολιτεία» και μια ακόμα σειρά παραδειγμάτων:

ΨΕΜΑ: «Ο παιδεραστής του Πειραιά καταδικάστηκε σε 23 χρόνια και βγήκε στα 3 με τον νόμο Παρασκευόπουλου» και τέλεσε νέο έγκλημα (5.10.2020).

ΑΛΗΘΕΙΑ: O I.M. είχε αποφυλακιστεί το 2014 με δικαστικό Βούλευμα βάσει των κοινών διατάξεων του Ποιν. Κώδικα  για την υφ’ όρον απόλυση, έχοντας εκτίσει 14 χρόνια.

ΨΕΜΑ: Ο 80χρονος παιδεραστής ιερέας του Βόλου αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου. Πρωτοσέλιδο στις 5.11.2020.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο Γ.Κ. αποφυλακίστηκε, δυνάμει δικαστικής απόφασης, με αναστολή λόγω άσκησης έφεσης!

ΨΕΜΑ: Ο παιδεραστής προπονητής του Ρεθύμνου αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. [11.5.2020].

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο Ν.Σ. αποφυλακίστηκε με δικαστικό βούλευμα βάσει των κοινών διατάξεων του ΠΚ για την υφ’ όρον απόλυση!

ΨΕΜΑ: Ο διαρρήκτης του Λυκαβηττού είχε αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου και επέστρεψε στις διαρρήξεις (31.3. 2019).

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο C. J. Είχε, πράγματι, αποφυλακιστεί στις 28-9-2018 καθώς δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησε!

ΨΕΜΑ: Ο επιδειξίας του Παγκρατίου είχε αποφυλακιστεί με το ν. Παρασκευόπουλου και επεδείκνυε… τα γεννητικά όργανα σε παιδιά και γυναίκες (Οκτώβριος 2018)

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο Α.Χ., δεν είχε ξαναφυλακιστεί, ούτε είχε ξανασυλληφθεί…!

ΨΕΜΑ: Ο μαχαιροβγάλτης της Πειραιώς που επιτέθηκε σε αστυνομικούς είχε αποφυλακιστεί με το ν. Παρασκευόπουλου (Οκτώβριος 2018).

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένας από τους δράστες είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα με 3ετή αναστολή, κατόπιν δικαστικής απόφασης!

ΨΕΜΑ: Ο βιαστής των Πετραλώνων είχε βιάσει 22χρονη και βγήκε έξω με τον νόμο Παρασκευόπουλου το 2020. (21.6.2021).

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο Ι.L. αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο 2020, με τις κοινές διατάξεις για την υφ’ όρον απόλυση του Ποινικού Κώδικα.

ΨΕΜΑ: Για τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά φταίει ο ν. Παρασκευόπουλου (ΣΚΑΙ, 12.5.2021).

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δολοφόνος, όπως, προέκυψε είναι ο σύζυγος του θύματος, Έλληνας και ουδέποτε φυλακισμένος!

ΨΕΜΑ: «Αλβανός κακοποιός» αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο 2019 με το ν. Παρασκευόπουλου και συνέχισε αμέσως την εγκληματική του δράση (Μ.Χρυσοχοΐδης, Βουλή, 4.6.2021)

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο ν. 4322/2015 («νόμος Παρασκευόπουλου») έπαψε να ισχύει οριστικά στις 28 Αυγούστου 2017. Άρα δεν μπορεί να «αποφυλάκισε» κάποιον το 2019!

 

You may also like

Comments are closed.