ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφθασαν στην Ελλάδα τα πρώτα Μ1117

m1117 001 780x470 1
Τα ξημερώματα έφθασαν στην Ελλάδα τα πρώτα 50 θωρακισμένα οχήματα Μ1117. Αυτό που γράφαμε πριν από μερικές εβδομάδες ως πλήρως επιβεβαιωμένη είδηση για δρομολογημένη μεταφορά των πρώτων Μ1117 επιβεβαιώνεται πλήρως από τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του enikos.gr, τα ξημερώματα έφθασαν στην Ελλάδα τα πρώτα 50 Μ1117, από την Γερμανία.

 Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει και τελετή παρουσίασης – επίσημης ένταξης στην υπηρεσία του Στρατού Ξηράς.

 Ήδη, από τα τέλη Οκτωβρίου, στο Καϊρσλάουτερν της Γερμανίας βρίσκονταν στελέχη του Στρατού Ξηράς, τα οποία εκπαιδεύονταν από Αμερικανούς συναδέλφους τους πάνω στον νέο τύπο οχήματος. Όπως είχατε ενημερωθεί πρώτοι μέσω του enikos.gr στις 20 Οκτωβρίου, μετά από συντονισμένες ενέργειες του ΓΕΣ, σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, προβλέπεται ως το τέλος του χρόνου να έχουν έρθει στην Ελλάδα 450 θωρακισμένα Μ1117, από Γερμανία και ΗΠΑ.

M1117

Τα «γερμανικά» οχήματα αναμένεται να πιάσουν δουλειά στον Έβρο ενώ σε ότι αφορά τα υπόλοιπα 400, από τις ΗΠΑ, αναμένονται ως το τέλος του χρόνου.

 Από τον περασμένο Οκτώβριο, στελέχη του Ελληνικού Στρατού που είχαν μεταβεί στις ΗΠΑ, δέσμευσαν τα 400 οχήματα τα οποία θεωρούνται «κατάλληλα» να εισέλθουν άμεσα σε υπηρεσία, αφού προηγουμένως αποκτήσουν το καμουφλάζ της ελληνικής παραλλαγής. Το «κατάλληλα», όπως μας εξηγούσε γνώστης της διαδικασίας, σημαίνει ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ορισμένα φέρουν και οπλισμό.

M1117

Υπολείπονται ακόμη 750 Μ1117

Όμως, όπως έχουμε επισημάνει δεν τελειώνουμε εκεί. Το κλιμάκιο που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ δεν ολοκλήρωσε την αποστολή του κι ετοιμάζεται για το δεύτερο ταξίδι, στις αρχές Δεκεμβρίου. Υπολείπονται ακόμη 750 Μ1117 που θα πρέπει να διαλέξουν ενώ φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στην επιλογή και TOMA Bradley M2A2 καθώς και οχήματα αμφίβιων επιχειρήσεων AAV7, που θα καλύψουν κυρίως τις ανάγκες των Πεζοναυτών.

 Άλλωστε, στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Χαράλαμπος Λαλούσης συζήτησε με τον ομόλογό του, General James C. McConville, θέματα περαιτέρω ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και με επιπλέον μέσα από το πλεόνασμα των αμερικανικών δυνάμεων.

M1117

Τα μηνύματα που έρχονται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι ενθαρρυντικά, αφού κάνουν λόγο ακόμη και για 350 Bradley και διψήφιο αριθμό AAV7, κι όλα αυτά με την ίδια μέθοδο προμήθειας των Μ1117, δηλαδή δωρεάν, με την Ελλάδα να πληρώνει τα έξοδα μεταφοράς.

You may also like

Comments are closed.