ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό, ο ύπουλος εχθρός της υγείας μας

Facebook
Twitter

Κάθε μέρα κατά μέσον όρο τουλάχιστον 80 άτομα στη χώρα μας υφίστανται αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, και περίπου 40 χάνουν τη ζωή τους. Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αγγίζοντας το 11% όλων των θανάτων το 2019, και την πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας στους ενηλίκους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικό το 2019 στην Ελλάδα ήταν 15%, το τέταρτο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά τις Βουλγαρία, Ρουμανία και Λετονία. Ο μέσος όρος θνησιμότητας στην Ε.Ε. είναι 10%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας βασικός τρόπος μείωσης των θανάτων από εγκεφαλικό είναι η πρόληψή τους με ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου όπως η αρτηριακή υπέρταση, η χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή καθώς και η άμεση αντιμετώπισή τους. Που σημαίνει ότι όταν ένα άτομο εμφανίσει συμπτώματα όπως ξαφνική δυσκολία στην ομιλία, ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο ή στα άκρα, θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει ιατρική φροντίδα και να καλέσει το ΕΚΑΒ. Αλλα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν ένα άτομο είναι ξαφνική σύγχυση, ζάλη ή αστάθεια στο περπάτημα, ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της όρασης και δυνατός, ασυνήθιστος πονοκέφαλος. Εάν κάποιος υποψιάζεται ότι εκδηλώνει εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να καλέσει άμεσα τα ΕΚΑΒ, να ξαπλώσει και να μη λάβει κανένα φάρμακο.  

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών (HSO – Hellenic Stroke Organization), με αφορμή την 29η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εκδηλώνονται περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι από την 20ετή μελέτη στον πληθυσμό της Αρκαδίας φαίνεται μια μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 16% από το 1993-96 έως το 2016, ένδειξη της πιο αποτελεσματικής πρόληψης. Ενα έτος μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περίπου το 1/3 των ασθενών έχει αποβιώσει, το 1/3 έχει ενός βαθμού αναπηρία και μόνο το 1/3 έχει επανέλθει στην πρότερη κατάσταση υγείας», επισημαίνει ο Οργανισμός και τονίζει ότι «το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι νόσημα που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση. Ειδικότερα στα ισχαιμικά εγκεφαλικά, που αποτελούν περίπου το 80% όλων των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αποφράσσονται αγγεία που προμηθεύουν με αίμα και οξυγόνο τον εγκέφαλο. Κάθε λεπτό που περνάει χωρίς θεραπεία νεκρώνονται περίπου 2 εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα».

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών θα διεξαγάγει στις 29 Οκτωβρίου ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση (18.00-20.30). Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top