ΥΓΕΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Εγκυμοσύνη-Εμβολιασμός: Πότε συστήνεται και με ποιο εμβόλιο

siskeui egkumosini
Η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία συστήνει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού όλων των εγκύων, πόσο μάλλον αυτών με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης (όπως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, έγκυες που διαμένουν σε περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου κ.ά.).

Παράλληλα, η ΕΜΓΕ τονίζει ότι η κύηση θεωρείται παράγοντας υψηλού κινδύνου νόσησης από τον ιό και ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό των εγκύων γυναικών, κοντά στο 73%, η λοίμωξη παραμένει ασυμπτωματική.

Η ΕΜΓΕ, σχετικά με την επιλογή εμβολιαστικού σκευάσματος προτείνει τη χρήση εμβολίων τεχνολογίας mRNA για την κύηση, αφού τα μέχρι τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα αφορούν κυρίως αυτή την κατηγορία εμβολίων έναντι του του ιού, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και οι άλλοι τύποι εμβολίων: η χρήση εμβολίων με αδρανοποιημένους ιούς έναντι SARS-CoV-2 δεν αναμένεται να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην κύηση, παρά την έλλειψη σχετικών δεδομένων, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση

Ταυτόχρονα, διευκρινίζει ότι το mRNA δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου και δεν αλληλοεπιδρά με το DNA του δέκτη. Το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94.1% στη μείωση των συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 σε ηλικίες 18 έως 94 ετών (13). Η αποτελεσματικότητα στους ασθενείς με κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19 όπως αυτοί με χρόνια πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, ηπατική νόσο, διαβήτη και λοίμωξη HIV εμφάνισε αποτελεσματικότητα 90.9%, σύμφωνα με τις μελέτες.

Η ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών με συννοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης (όπως διαβήτη, καρδιολογικών και αναπνευστικών νοσημάτων και παχυσαρκίας κλπ.)

Ο εμβολιασμός συστήνεται κατά τη διάρκεια της κύησης σε όλα τα τρίμηνα.

Δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός, με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου των γυναικών που θηλάζουν.

Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό της μητέρας έναντι COVID-19 και ενδέχεται να προσφέρει παθητική ανοσοποίηση στο νεογνό.

Η ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου, όλων των γυναικών που είναι σε προσπάθεια εγκυμοσύνης στο άμεσο μέλλον, η βρίσκονται σε διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Δεν συστήνεται τροποποίηση του προγραμματισμού εγκυμοσύνης με βάση τη χορήγηση οποιουδήποτε από τα εμβόλια έναντι COVID-19, δεν προτείνεται τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος εάν μεταξύ των δόσεων του εμβολίου η δέκτης ανακαλύψει ότι είναι έγκυος και τέλος δεν συστήνεται διακοπή κύησης λόγω εμβολιασμού.

Συστήνεται η ύπαρξη μεσοδιαστήματος 14 ημερών μεταξύ του εμβολιασμού έναντι Covid-19 και των άλλων εμβολίων που πρέπει να χορηγούνται κατά την κύηση με βάση την Κατευθυντήρια Οδηγία της ΕΜΓΕ Νο 32 Ανοσοποίηση Στην Κύηση εκτός αν ο άμεσος εμβολιασμός είναι απολύτως αναγκαίος (πχ εμβολιασμός έναντι τετάνου μετά από τραύμα).

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ