ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά στο νοσοκομείο του Μπαλουκλί – Δηλώσεις Βαρθολομαίου

Istanbul Baloukli Fire 1 APEMPE 04 08 2022
Στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαριστεί τις αρχές, τους εθελοντές μετά τη μεγάλη φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο του Μπαλουκλί. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας δήλωσε ανακουφισμένος που δεν υπήρξαν θύματα.

Στις δηλώσεις του για τη μεγάλη φωτιά στην Κωνσταντινούπολη και στο ελληνικό νοσοκομείο του Μπαλουκλί, νωρίτερα την Πέμπτη (04.08.2022), ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε: «Η ελληνική μας κοινότητα δέχτηκε μεγάλο πλήγμα σήμερα. Ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματά της, που αντιμετώπισε με στοργή τους μεγαλύτερους αδελφούς και αδελφές μας υπέστη σοβαρές ζημιές από μία καταστροφική πυρκαγιά».

Istanbul Baloukli Fire 4 APEMPE 04 08 2022

«Ευχαριστούμε τον Κύριο που δεν θρηνήσαμε θύματα και ευχαριστούμε τις κρατικές και τοπικές αρχές, καθώς και τους πυροσβέστες, το γηροκομείο και το προσωπικό του κοντινού νοσοκομείου και όλους τους εθελοντές, που βοήθησαν στη διάσωση των κατοίκων και για τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Οι ανθρώπινες ζωές είναι σημαντικές. Κτίρια, εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν», υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Istanbul Baloukli Fire 2 APEMPE 04 08 2022

Κωνσταντινούπολη – Φωτιά στο Ελληνικό νοσοκομείο του Μπαλουκλί

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά, σύμφωνα με αναφορές του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και του CNN Türk, ξέσπασε γύρω στις 14:20 και κατέστρεψε την οροφή του ιστορικού κτιρίου.

Οι περισσότεροι από 100 ασθενείς που νοσηλεύονταν εκεί ή στην πτέρυγα του οίκου ευγηρίας απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η φωτιά μπορεί να ξεκίνησε από την ηλεκτρική καλωδίωση, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής είπε ότι το τουρκικό κράτος θα αποκαταστήσει το νοσοκομείο, που υπέστη μεγάλες ζημιές.

Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, στον χώρο του νοσοκομείου έσπευσαν, τόσο ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγι, όσο και ο δήμαρχος, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν μίλησε για άμεση έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση της ζημιάς. Τη λύπη του για την πυρκαγιά που ξέσπασε, εξέφρασε κι ο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Istanbul Baloukli Fire 3 APEMPE 04 08 2022

Νοσοκομείο Μπαλουκλί: Σχεδόν 250 χρόνια ζωής

Το νοσοκομείο αποτελεί τμήμα των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Βαλουκλή και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Βέβαια, πρόκειται και για ένα ιστορικό κτήριο, καθώς ιδρύθηκε το 1753, πάντα στις υπηρεσίες της ελληνικής ομογένειας.

You may also like

Comments are closed.