
Απορία πολλών περιπατητών στην περιοχή του Φάρου, σχετικά με το εγκαταλελειμμένο οίκημα της πρώην ψαροταβέρνας «Ιχθυόσκαλα» που έχει μεταβληθεί σε χώρο «φιλοξενίας» διαφόρων «δραστηριοτήτων» από περαστικούς Ρομά και αλλοδαπούς: Έως ότου ο Δήμος, στην ιδιοκτησία του οποίου έχει περιέλθει ο χώρος, προχωρήσει στην ανάπλαση και αξιοποίηση του, γιατί δεν φροντίζει για την καθαριότητα και τη φύλαξη του;
Και η απορία δεν έρχεται μόνο από πατρινούς αλλά και από προσκυνητές που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας για να επισκεφθούν, σε απόσταση 100 μέτρων, τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα και αποφασίζουν να κάνουν μετά έναν περίπατο στη θάλασσα.
Όπως είναι γνωστό, στην πρώην «Ιχθυόσκαλα» θα στεγαστεί το Εικαστικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, όπως έχει αναγγείλει η πρόεδρος του Κατερίνα Γεροπαναγιώτη. Μάλιστα, στους σχεδιασμούς του Δήμου εντάσσεται και η γενικότερη αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου και ιδίως του μικρού αμφιθέατρου που βρίσκεται προς την πλευρά της θάλασσας.
Ασφαλώς, το έργο της ανάπλασης απαιτεί μια σειρά διαδικασιών, ενίοτε χρονοβόρων, όπως έχει αποδειχθεί σε αντίστοιχης μορφής παρεμβάσεις. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την δυνατότητα -και την υποχρέωση- του Δήμου να κρατά το χώρο καθαρό και φυλασσόμενο («σφραγίζοντας» τον, έστω). Κάτι που επισημαίνουν και αρκετοί τακτικοί «επισκέπτες» όλης της ζώνης, απ’ τον Φάρο έως το Νότιο Πάρκο.
Σήμερα ο χώρος, όπως φαίνεται και στο φωτορεπορτάζ της «Πολιτείας» είναι εντελώς παρατημένος, οι όποιες υποδομές του καταστρέφονται και το σημαντικότερο είναι ότι έχει μετατραπεί σε πραγματική εστία απειλής για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, όσο το οίκημα της πρώην «Ιχθυόσκαλας» μένει στη σημερινή μορφή του, δηλαδή «ανοικτό» και προσβάσιμο, «έλκει» περιφερόμενους Ρομά, αλλοδαπούς, τοξικομανείς κ.α. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή με πολλά παιδιά και πολύ κοντά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα.
Ο Δήμος, λοιπόν, έως ότου πάει εκεί το Εικαστικό Εργαστήρι, θα μπορούσε να παρέμβει ώστε να διαφυλάξει και την περιουσία του.