ΚΟΣΜΟΣ

«Είμαστε στο χείλος του πυρηνικού πολέμου», δήλωσε στον ΟΗΕ ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας

north korea r 2609 scaled 1

Σοκ προκαλούν οι ισχυρισμοί του πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, ότι η κορεατική χερσόνησος είναι «στο χείλος του πυρηνικού πολέμου», κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για εχθρικές συμπεριφορές.

«Η κατάσταση της στρατιωτικής ασφάλειας μέσα και γύρω από την κορεατική χερσόνησο έχει οδηγηθεί πιο κοντά στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου», δήλωσε ο Κιμ Σονγκ, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μάλιστα, ο Κιμ Σονγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα ότι προκαλούν αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, κάτι που αναγκάζει τη Βόρεια Κορέα να «επιταχύνει περαιτέρω τη δημιουργία περισσότερων δυνατοτήτων αυτοάμυνας».

«Το 2023 έχει καταγραφεί ως μια εξαιρετικά επικίνδυνη χρονιά», συμπλήρωσε ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας, την ώρα που η χώρα του έχει ήδη κάνει δοκιμές δεκάδων βαλλιστικών πυραύλων τους τελευταίους 18 μήνες, ισχυριζόμενη ότι ασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.

«Η Λαϊκή Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας παραμένει σταθερή και αμετάβλητη στην αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί σθεναρά την εθνική κυριαρχία, τα συμφέροντα ασφάλειας και την ευημερία του λαού ενάντια στις εχθρικές απειλές από το εξωτερικό», είπε ο Κιμ Σονγκ ενώπιον των εκπροσώπων των 193 κρατών του ΟΗΕ.

Τα χωρισμένα στρατόπεδα των τελευταίων ετών

Η Βόρεια Κορέα – επίσημα γνωστή ως Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) – βρίσκεται υπό κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πυραυλικά και πυρηνικά της προγράμματα από το 2006, οι οποίες ενισχύονται σταθερά χρόνο με το χρόνο.

Ωστόσο, τα τελευταία αρκετά χρόνια το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν διχασμένο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Πιονγκγιάνγκ. Η Ρωσία και η Κίνα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία, έχουν πει ότι περισσότερες κυρώσεις δεν θα βοηθήσουν και θέλουν να χαλαρώσουν τέτοια μέτρα.

Η Κίνα και η Ρωσία ισχυρίζονται ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας προκαλούν την Πιονγκγιάνγκ, ενώ η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο και τη Μόσχα ότι ενθάρρυναν τη Βόρεια Κορέα προστατεύοντάς την από περισσότερες κυρώσεις.

Με πληροφορίες από Insider Paper και Reuters

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ