ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΝΑ: Να καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη περί απόκτησης ιατρικής ειδικότητας

eina sulallytirio
Την κατάργηση των αλλαγών στον τρόπο απόκτησης ιατρικής ειδικότητας ζητούν σε ανακοίνωσή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΙΝΑ:

“Η ενεργοποίηση και εφαρμογή από το Υπουργείο Υγείας του άρθρου 166 του νόμου 4600/2019, αιφνιδιαστικά μέσα στο καλοκαίρι, που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετατρέπει τις τελικές εξετάσεις για απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας σε πανελλήνιες, που θα διεξάγονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τέσσερις φορές τον χρόνο. Με την παγκόσμια μάλιστα πρωτοτυπία της τελικής βαθμολογίας με «καλώς, λίαν καλώς και άριστα».

Αντί να θεσπίσουν κίνητρα για να ανακοπεί το ρεύμα μετανάστευσης χιλιάδων νέων επιστημόνων,  τους αναγκάζουν να φύγουν μια ώρα αρχύτερα. Αντί να προκηρύξουν μαζικά τις χιλιάδες κενές θέσεις που έφερε στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο η πανδημία, τροχοδρομούν για άλλες πολιτείες την αυριανή βάρδια που θα μπορούσε να ανανεώσει και να στελεχώσει το γερασμένο ΕΣΥ, που έχει ανάγκη ο λαός.

Αντί να εξασφαλίσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις εκπαίδευσης, με μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών, ανθρώπινο ωράριο εργασίας, αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, τους αναγκάζουν σε ένα διαρκές τρέξιμο, υπό το φόβητρο της κακής επίδοσης στις εξετάσεις, που θα τους συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή τους, με το βαθμό να αποτελεί κριτήριο πρόσληψης και εργασιακών δικαιωμάτων.

Αντί να πάρουν συγκεκριμένα άμεσα μέτρα στήριξης των νέων γιατρών που εδώ και ενάμιση χρόνο κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ εις βάρος της εκπαίδευσής τους και της προσωπικής τους ζωής, δημιουργούν ακόμα περισσότερα εμπόδια στην εργασία και την εκπαίδευσή τους. Αντί να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία της επαρχίας, τα Γενικά Νοσοκομεία και τις κλινικές του ΕΣΥ, που επωμίστηκαν όλο το βάρος της πανδημίας, τα αποψιλώνουν από ειδικευόμενους, στρέφοντάς τους σε μετρημένες στα δάκτυλα πανεπιστημιακές κλινικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έδρες των προέδρων των εξεταστικών επιτροπών.

Οι αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση δεν προωθούνται τυχαία τώρα και με τέτοια επιμονή.  Αποτελούν μέρος των στρατηγικών σχεδίων της κυβέρνησης για κλεισίματα νοσοκομείων, εφαρμογή ΣΔΙΤ, προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι αλλαγές αυτές θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τους ειδικευόμενους αλλά για το σύνολο των υγειονομικών, το ίδιο το ΕΣΥ και την κοινωνία.

Με συλλογικό ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας μπορούμε να τους σταματήσουμε όπως και τις προηγούμενες φορές!

Ζητάμε την άμεση κατάργησή του νόμου και των προωθούμενων αλλαγών. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και διεκδικούμε το μέλλον που μας αξίζει.  Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να νικήσουμε.

Προτείνουμε στην ΟΕΝΓΕ την οργάνωση πανελλαδικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπ.Υγείας για την κατάργηση του νόμου

Απαιτούμε από τον ΠΙΣ να μην εφαρμόσει το νέο σύστημα των εξετάσεων -Να δοθεί με το παλιό σύστημα η εξεταστική του Αυγούστου

Διεκδικούμε μέτρα ενίσχυσης της εκπαίδευσής μας με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και υγειονομικών, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΣΥ, ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσής του

Απαιτούμε άμεσα μέτρα ενίσχυσης των ειδικευόμενων και νέων γιατρών με κατάργηση του αγροτικού ως προαπαιτούμενου για συμμετοχή στις εξετάσεις και τη διεκδίκηση θέσης στο ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ

Μαζί με το σύλλογο φοιτητών Ιατρικής, τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία και τους φορείς προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην διοίκηση της 6ης ΥΠΕ απαιτώντας την κατάργηση του νόμου την Πέμπτη 29/7 στη 1μμ

Συμμετέχουμε  στη συλλογή υπογραφών στο ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ .

You may also like

Comments are closed.