Είναι αυτό το μέλλον της τηλεργασίας; Οι «ψηφιακοί κλώνοι» μας που χρησιμοποιούν το Zoom και απαντούν σε email

Facebook
Twitter
clone1

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δημιουργούν ψηφιακούς “κλώνους” για να εργαστούν για λογαριασμό τους στον πραγματικό κόσμο, επιτρέποντάς τους έτσι να απολαμβάνουν τη ζωή και να κερδίζουν και πολλά χρήματα παράλληλα.

Ο μουσικός παραγωγός !Illmind κυκλοφόρησε πρόσφατα το “all his wisdom” με ένα bot τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται “BlapGPT” το οποίο παρέχει συμβουλές σε φιλόδοξους παραγωγούς, ενώ ο εναλλακτικός θεραπευτής Deepak Chopra δημιούργησε μια ρεαλιστική εκδοχή του εαυτού του με τεχνητή νοημοσύνη για κλήσεις Zoom.

Η ζήτηση για ψηφιακούς κλώνους έχει ανοίξει τον δρόμο για νεοφυείς επιχειρήσεις, με κάποιες να λένε ότι αυτά τα ψηφιακά δημιουργήματα διαθέτουν «τεχνητή συνείδηση».

Η DailyMail μίλησε με τον ιδρυτή της Delphi, ο οποίος δήλωσε ότι χρησιμοποιεί podcasts, βίντεο, αρχεία PDF και άλλο παρόμοιο περιεχόμενο για να δημιουργήσει έναν ακριβή κλώνο ικανό να μιμηθεί τις σκέψεις και την ομιλία του χρήστη. Μάλιστα, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μόλις μία ώρα.

Η Dara Ladjevardian, συνιδρύτρια της Delphi, δήλωσε ότι online δημιουργοί, influencers και επαγγελματίες χρησιμοποιούν την Delphi για να δημιουργήσουν “κλώνους” του εαυτού τους και έχουν εκπαιδεύσει την ψηφιακή τους περσόνα να αλληλεπιδρά σαν το πραγματικό άτομο.

Η εταιρεία χρεώνει μηνιαία συνδρομή για τους ψηφιακούς κλώνους – από 19 έως 399 δολάρια – αλλά οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν και επιπλέον υπηρεσίες, όπως έναν αριθμό τηλεφώνου για τον κλώνο.

Η Ladjevardian εξήγησε ότι οι πελάτες έρχονται στο “Clone Studio” της Delphi για να δημιουργήσουν μια εικονική εκδοχή του εαυτού τους. «Ο κλώνος θα μάθει πώς σκέφτονται για τον κόσμο», είπε η Ladjevardian.

«Έχουμε μια βαθμολογία ετοιμότητας για να δείξουμε πόσο “έτοιμος” είναι ένας κλώνος να εκπροσωπήσει αυτό το άτομο. Μπορούν επίσης να ανεβάσουν τη φωνή τους, ώστε ο κλώνος να μάθει και πώς μιλούν».

Οι άνθρωποι πρέπει να επιδείξουν στην Delphi ταυτότητα με φωτογραφία κατά τη δημιουργία του “κλώνου” τους, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μη εξουσιοδοτημένων κλώνων που θα υποδύονται άλλους.

Η Ladjevardian είπε ότι coaches και ειδικοί χρησιμοποιούν την υπηρεσία για να προσεγγίσουν περισσότερους ανθρώπους.

clone
Ο μουσικός παραγωγός !Illmind κυκλοφόρησε πρόσφατα το “all his wisdom” με ένα bot τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται “BlapGPT”

«Οι coaches ή οι ειδικοί των οποίων ο χρόνος είναι συνήθως πολύ ακριβός, μπορούν τώρα να επιτρέψουν σε άπειρα άτομα να μάθουν από αυτούς με εξατομικευμένο τρόπο, σε πολύ χαμηλότερο κόστος (ή δωρεάν)», είπε.  Η Ladjevardian πιστεύει ότι μια μέρα όλοι θα έχουν έναν κλώνο.

«Θα κυκλοφορήσουμε βιντεοκλήσεις στα τέλη Μαΐου – έτσι μπορείτε να στείλετε τον κλώνο σας σε ένα Zoom ή Google meet για να παρακολουθήσει συναντήσεις στη θέση σας, να απαντήσει σε ερωτήσεις και να συγκεντρώσει πληροφορίες», είπε.

Εταιρεία με κλώνους εργαζομένων που… πληρώνονται και στις διακοπές

Στην Ιαπωνία, η Alt.AI δημιουργεί βίντεο με κλώνους ανθρώπων που είναι τόσο ρεαλιστικοί που φαίνονται ακόμα και ανυπόμονοι όταν δεν πληκτρολογείτε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μαζί τους.

Η Alt.AI έχει δημιουργήσει κλώνους 100 εργαζομένων, με τους κλώνους να απορροφούν δεδομένα από email, Slack και άλλες επικοινωνίες και να μπορούν να επικοινωνούν εκ μέρους των εργαζομένων.

Οι κλώνοι συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη και όταν οι υπάλληλοι είναι σε… διακοπές και πληρώνονται από την εταιρεία.

Η Alt.AI αναφέρει με περηφάνια: «Το δικό μας είναι το πρώτο και μοναδικό σύστημα μισθοδοσίας στον κόσμο που πληρώνει πρόσθετους μισθούς στους ίδιους τους εργαζομένους με βάση την παραγωγικότητα των AI κλώνων τους».

Η εταιρεία δημιούργησε πέρυσι έναν κλώνο του Kou Takimoto, Προέδρου της Dentsu Digital, ισχυριζόμενη ότι το φωτορεαλιστικό βίντεο-κλώνος έχει «τεχνητή συνείδηση».

Ο κλωνοποιημένος διευθυντής

Η Alt.AI τονίζει ότι ο κλωνοποιημένος διευθυντής μπορεί να μοιραστεί την «προσωπικότητα, τις σκέψεις, τη φιλοσοφία διοίκησης και άλλα θέματα για τα οποία οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται συνήθως να κάνουν ερωτήσεις ή να επικοινωνήσουν» με τους απλούς εργαζομένους.

Η start-up Coachvox.AI έχει πελάτες που πληρώνουν έως και 47 δολάρια τον μήνα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν ψηφιακό κλώνο του εαυτού τους – με τον κλώνο να προσφέρει life coaching και business coaching βασισμένο στις σκέψεις του πραγματικού ατόμου.

Η Jodie Cook, ιδρύτρια της Coachvox.AI, δήλωσε στη DailyMail ότι οι κλώνοι που έχουν εκπαιδευτεί στις σκέψεις ενός ατόμου και στα βίντεο του YouTube του είναι πολύ ανώτεροι από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

clone3
Η Alt.AI κλωνοποίησε το αφεντικό της Dentsu πέρυσι και έχει κλωνοποιήσει 100 υπαλλήλους (Alt.AI)

«Αν ζητήσετε από το ChatGPT να περιγράψει μια ευτυχισμένη σχέση, θα σας δώσει μια απάντηση βασισμένη σε όλα τα δεδομένα εκπαίδευσης του. Η απάντηση θα είναι γενική και αδύναμη επειδή βασίζεται στον μέσο όρο ολόκληρου του διαδικτύου», είπε η Cook.

«Αν ζητήσετε από έναν coach σχέσεων να περιγράψει μια ευτυχισμένη σχέση, θα σας πει τις ισχυρές του απόψεις. Αυτές οι απόψεις είναι ο λόγος που τον ακολουθεί το κοινό του. Όταν αυτός ο coach σχέσεων δημιουργήσει τον ψηφιακό του κλώνο, το κοινό του μπορεί να λάβει συμβουλές βασισμένες σε αυτές τις ισχυρές απόψεις, και όχι σε γενικές πληροφορίες του διαδικτύου».

Η Coachvox.ai έχει ήδη βοηθήσει «εκατοντάδες» δημιουργούς να λανσάρουν τους ψηφιακούς τους κλώνους – με ορισμένους να κερδίζουν ήδη χιλιάδες δολάρια το μήνα, ενώ άλλοι βλέπουν τους κλώνους τους να συνεργάζονται με χιλιάδες πελάτες, εξήγησε η ιδρύτρια.

«Είναι σαφές ότι οι coaches και οι thought leaders δεν μπορούν να αγνοήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Καθώς το κοινό τους συνηθίζει στην εξατομικευμένη γνώση, κατ’ απαίτηση, όλο το 24ωρο, είναι λογικό να πλασάρουν τον εαυτό τους ως η φωνή του ειδικού που είναι πάντα παρούσα, στον τομέα τους», είπε η Cook.

Η Cook πιστεύει ότι η τεχνολογία των κλώνων θα γίνει ευρέως διαδεδομένη.

«Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται, οι ψηφιακοί κλώνοι θα είναι πιο ακριβείς και ικανοί να εκτελούν σύνθετα καθήκοντα και να διεξάγουν συζητήσεις πολύ υψηλής ποιότητας. Οι κοινωνικοί κανόνες συν τα τεχνολογικά επιτεύγματα ισοδυναμούν με μαζική συμπεριφορά», είπε.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top