Σε προγραμματικό επίπεδο κινείται διαρκώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να πείσει όλους όσοι προσήλθαν στην κάλπη στις 21 Μαΐου να το επαναλάβουν στις 25 Ιουνίου, δίνοντας «ασφαλή αυτοδυναμία» στη Ν.Δ.
H μόνιμη επωδός του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι άλλωστε πως στις εκλογές δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση, αλλά για κυβέρνηση, ενισχύοντας έτσι το κυβερνητικό αφήγημα και τη σημασία των επικείμενων εκλογών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει εκπονήσει το πλάνο του για την επόμενη μέρα, εάν ο στόχος της αυτοδυναμίας επιτευχθεί στις επερχόμενες κάλπες, ενισχύοντας το προφίλ της «ετοιμότητας για μεγάλες αλλαγές» που κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις 21 Μαΐου.
Πρώτος άξονας στον οποίο θα κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης είναι η «επικαιροποίηση» του επιτελικού κράτους. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει πως «θα υπάρξουν βελτιώσεις στο επιτελικό κράτος» και «κυβερνητική αναδιάταξη». Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά, ήδη πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, είχε σημειώσει πως πλέον, μετά τέσσερα χρόνια, έχει δει τι πρέπει να γίνει καλύτερα στην οργάνωση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προαναγγείλει επίσης τη δημιουργία ενός υπουργείου Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, καθώς το υπουργείο Εργασίας είναι ένα υπουργείο πάρα πολύ μεγάλο, αλλά και το «σπάσιμο» του Υποδομών και Μεταφορών. Χθες δε, στη συνέντευξή του στον AΝΤ1, μίλησε και για «εσωτερικές μετακινήσεις», κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές τόσο σε πρόσωπα όσο και σε δομές.
Το σχέδιο Μητσοτάκη εάν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει αμέσως μετά τις εκλογές θα αφορά τη φορολογική πολιτική με επίκεντρο φορολογικές ελαφρύνσεις, με το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. να προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση του τέλους επιτηδεύματος και κατάργησή του για τους αγρότες, αύξηση του αφορολογήτου και μείωση των τεκμηρίων. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει και για τους έμμεσους φόρους, αλλά αυτό θα είναι συνάρτηση των πλεονασμάτων. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, ούτε η δημοσιοποίησή της διά στόματος του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, καθώς έρχεται σε πλήρη αντιπαραβολή με όσα η Ν.Δ. καταγγέλλει περί φοροεπιδρομής για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ο ίδιος δεν έχει «κρυφή ατζέντα» και ό,τι λέει το κάνει, όπως έπραξε και το 2019. Αντιθέτως κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, για «κρυφή καταιγίδα φόρων», τονίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει την πολιτική μείωσης των φόρων». Οι ποιοτικές μετρήσεις άλλωστε έδειξαν πως η Ν.Δ. κέρδισε κατά κράτος μικρούς και μεσαίους λόγω της ήπιας φορολογικής πολιτικής, αλλά και της στήριξης των πιο αδύναμων, όχι μόνο μέσω των pass, αλλά κυρίως της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Πριν από την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων, που θα είναι αυτά που προαναφέρθηκαν, θα έχει προηγηθεί η πρώτη πολιτική πράξη της νέας κυβέρνησης, που είναι ο σχηματισμός του νέου υπουργικού συμβουλίου. Πλην των περισσότερων γυναικών που είναι δεδομένο ότι θα διαθέτει, καθώς ο κ. Μητσοτάκης το επαναλαμβάνει σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, έχει ενδιαφέρον και η ευρύτερη σύσταση του υπουργικού και το πώς θα κινηθεί ο τέως πρωθυπουργός μετά το διαφαινόμενο μεγάλο ποσοστό.
«Το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι αποτέλεσμα εσωκομματικών ισορροπιών», είπε χθες, στέλνοντας μήνυμα πως δεν υπάρχει κομματική επετηρίδα για την πλήρωση θέσης στο υπουργικό, ενώ αναφέρθηκε ακόμη και στη σταυροδοσία. «Ούτε θα έλεγα», είπε, «ότι μετράει τόσο πολύ και στο δικό μου το μυαλό η σταυροδοσία. Σίγουρα είναι μια αναγνώριση το να έχει κάποιος πάρει πολλούς σταυρούς ατομικά», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτές οι εκλογές δεν έχουν σταυρό αλλά μόνο κόμμα». Τούτων δοθέντων, στο επόμενο υπουργικό αναμένονται σαρωτικές αλλαγές, με σημαντικό «rotation», όπως έχει πει ο ίδιος.