ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια και η πρώτη περιοδεία Μητσοτάκη μετά τις γιορτές

Facebook
Twitter

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επέλεξε τα Χανιά για μια χριστουγεννιάτικη μικρή ανάπαυλα, αλλά ο προεκλογικός μηχανισμός τρέχει με γοργούς ρυθμούς, καθώς το πιθανότερο έχει κλειδώσει η Κυριακή των Βαΐων για τις πρώτες εκλογές.

Τις «γαλάζιες» λίστες των εν δυνάμει υποψηφίων βουλευτών έχει έτοιμες ανά χείρας ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και μετά τις γιορτές επίκειται συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για να κλειδώσουν οριστικά.

Σε πολλές εκλογικές περιφέρειες οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις θέσεις και θα πρέπει να επιλεγεί ποιος τελικά θα πάρει το οριστικό πράσινο φως για να είναι εντός των γαλάζιων ψηφοδελτίων. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με πληροφορίες του thestandard.gr ότι έχουν συμπληρωθεί οι ποσοστώσεις για τις γυναίκες, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ενώ μέσα στα ονόματα που έχουν επιλεγεί είναι και πολλοί νέοι.

Βούληση του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Παύλου Μαρινάκη είναι να επικρατήσει μια άτυπη ποσόστωση, ώστε σε κάθε ψηφοδέλτιο να υπάρχει και ένας εκπρόσωπος της γενιάς των 30 ή των 40. Στο ηγετικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας θέλουν τα ψηφοδέλτια να έχουν αέρα ανανέωσης όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και πολιτών που μπαίνουν στη μάχη του σταυρού και της εκλογής για πρώτη φορά.

Κομβικές θα είναι οι ενέσεις της ανανέωσης από υποψηφίους που θα προέρχονται και από επιμελητήρια, αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Απαγορευτικό δόθηκε, όπως είναι γνωστό, στους αντιπεριφερειάρχες που παρέμειναν εν ενεργεία και ήθελαν να πολιτευτούν, καθώς υπήρχαν πολλά παράπονα από γαλάζιους βουλευτές, ότι χρησιμοποιούσαν και εκμεταλλεύονταν το αιρετό τους αξίωμα για το επόμενο σκαλί.

Υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Εκλογές: Oι εν ενεργεία βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα είναι και πάλι υποψήφιοι

Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν πολλές ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους νεοεισερχόμενους στη λίστα να κινηθούν προεκλογικά και να δώσουν προετοιμασμένοι τη μάχη του σταυρού. Την τελική οριοθέτηση των γαλάζιων λιστών θα την κάνει ο πρωθυπουργός. Σημαντικές αλλαγές δεν θα υπάρξουν καθώς όλοι σχεδόν οι εν ενεργεία βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα είναι και πάλι υποψήφιοι.

Το μεγάλο αίνιγμα παραμένει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας την σύνθεση του οποίου χειρίζεται και επιμελείται αποκλειστικά ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα θα αλλάξουν συλλήβδην, εκτός από ένα. Αυτό του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος είναι πιθανόν να είναι σε εκλόγιμη θέση. Ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, όπως της Σοφίας Μπεκατώρου, δεν επιβεβαιώνονται.

Πέρα από τις λίστες έτοιμο είναι και το πρόγραμμα των περιοδειών του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα. Προς τη Βόρεια Ελλάδα, εκεί που εμφανίζονται διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου που έχει τη στήριξη των αντιεμβολιαστών αλλά και μερίδας του κλήρου.

Για αυτό, η πρώτη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις διακοπές έχει καθοριστεί να είναι στο νομό Ροδόπης, με πιθανότερη ημερομηνία στις 14 και 15 Ιανουαρίου. Μετά θα ακολουθήσουν τα Γιάννενα, η Κοζάνη και η Λάρισα.

Σύμφωνα με το επιτελείο του πρωθυπουργού μέχρι τις εκλογές δεν θα έχει υπάρξει καμία περιφέρεια της χώρας που να μην την έχει επισκεφτεί ο πρωθυπουργός.

Το τρίτο κομμάτι που είναι σε εξέλιξη στην Πειραιώς είναι η κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία. Το «τρέχει» ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Κάθε 15 μέρες συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή υπό την προεδρία του και σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι 120 δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών, η 13η σύνταξη και ο 13ος μισθός στους δημόσιους υπαλλήλους.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top