ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκπτώσεις στην Πάτρα: Χειρότερα και από πέρυσι, στο click away!

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΤΡΑ

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας έχουν συνοδευτεί στις δύο πρώτες εβδομάδες από «αδράνεια» και «παγωμάρα», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η πλειονότητα των καταστηματαρχών της πόλης, σε ρεπορτάζ της «Πολιτείας».

Δυστυχώς η αγορά δεν κινείται, ενώ ταυτόχρονα έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω από την ακρίβεια στην ενέργεια, που μαζί με τις λοιπές πάγιες ή έκτακτες υποχρεώσεις, έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων επαγγελματιών.

Η εικόνα που σχηματίσαμε στη διάρκεια του ρεπορτάζ στα εμπορικά μαγαζιά της Πάτρας, ήταν εντελώς αποκαρδιωτική.

  • «Δεν γίνεται τίποτα. Είμαστε άδειοι. Ο κόσμος δεν ψωνίζει», ήταν η δήλωση ιδιοκτήτη καταστήματος γυναικείων αξεσουάρ στην Κορίνθου.
  • «Η κατάσταση είναι δραματική. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο χάλι…», ήταν η δήλωση, αντιστοίχως, ιδιοκτήτη μαγαζιού εσωρούχων, στην οδό Κανακάρη.
  • «Αν έχουμε λίγη κίνηση, ελάχιστη όμως, είναι μόνο τα πρωινά. Το απόγευμα επικρατεί κλίμα κατάθλιψης. Δεν περνάει… άνθρωπος από τα μαγαζιά. Πάμε για καταστροφή…», τονίζει έμπορος ενδυμάτων στην οδό Μαιζώνος.
  • «Τα μόνα που δουλεύουν είναι τα πολυκαταστήματα ξένων συμφερόντων. Και οι ακριβές μάρκες για το νεανικό κοινό», υποστηρίζει άλλος έμπορος με δραστηριότητα πολλών ετών στην οδό Ερμού αλλά και με δεύτερο κατάστημα που λειτουργεί στην περιοχή των Ζαρουχλεϊκων.

βαγενας

ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ 40%, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ… ΠΕΡΥΣΙ!

Κι όμως, αυτή την οξύμωρη εικόνα παρουσιάζει στην «Πολιτεία», με στοιχεία, ο Γιώργος Βαγενάς, (ένθετη φωτογραφία), Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε όλη την Πελοπόννησο και στα Ιόνια νησιά αλλά και εκπρόσωπος, πλέον, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) η οποία… αποδέχτηκε πλήρως τα στοιχεία του.

Ότι, δηλαδή, η πτώση στην αγορά φτάνει το 40%, όχι με την «φυσιολογική», προ πανδημίας περίοδο, αλλά με την αντίστοιχη εποχή πέρυσι! Μ’ άλλα λόγια, αν επιχειρήσουμε να κάνουμε συγκρίσεις με το 2019 ή το 2018, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα και απειλητικά για την αγορά και την τοπική οικονομία.

Ο Κ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΩΣ ΤΟ «ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΡΤΙ» ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ

«Όποιος αντέξει φέτος, δεν θα ‘χει να φοβάται…»

Τα παραπάνω στοιχεία, του κου Βαγενά, επιβεβαιώνει πλήρως και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος. Αναφέροντας στην «Πολιτεία» ότι:

«Όσο κι αν μπορεί να σας εντυπωσιάζει και να σας φαίνεται παράξενο, δυστυχώς είναι η σκληρή αλήθεια. Έχουμε μείωση κίνησης ακόμα και από πέρυσι, που λειτουργούσαμε με click away. Ακόμα και τότε, δηλαδή εν μέσω σκληρής καραντίνας, είχαμε περισσότερα έσοδα απ’ ό,τι τώρα, στις χειμερινές εκπτώσεις».

ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο κ. Ζαφειρόπουλος αποδίδει την κατάσταση στην έλλειψη χρημάτων, σαφώς και πρωταρχικά, αλλά επιπρόσθετα και στην κάκιστη ψυχολογία που έχει κυριαρχήσει στον κόσμο.

«Όταν βιώνουμε μια συνεχιζόμενη κατάσταση, αυτή την περιπέτεια που ζούμε όλοι μας δηλαδή, είναι λογικό ο κόσμος να έχει κακή ψυχολογία. Όταν δεν λειτουργεί η Εστίαση, όταν οι συμπολίτες μας δεν διασκεδάζουν, δεν βγαίνουν, δεν κυκλοφορούν και είναι καθημερινά… σπίτι – δουλειά – σπίτι και μόνο για τα… απολύτως απαραίτητα, προφανώς δεν θα κατέβει για ψώνια στα μαγαζιά», εξηγεί.

ΤΟ… «ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΡΤΙ»

«Όποιος καταφέρει να σταθεί όρθιος αυτή τη χρονιά, δεν θα ‘χει να φοβάται ποτέ τίποτα και κανέναν», επισημαίνει ο κ. Ζαφειρόπουλος. Διευκρινίζοντας ότι οι χειμερινές εκπτώσεις αποτελούν το «τελευταίο χαρτί» των εμπόρων, αφού αν δεν καλύψουν τώρα μέρος υποχρεώσεων για πολλούς θα είναι αδύνατο να εισέλθουν να εισέλθουν με αντοχές στην Ανοιξιάτικη περίοδο.

«Όμως εγώ είμαι 39 χρόνια στη δουλειά και τέτοια κατάσταση δεν έχω ξαναζήσει. Αν πάμε έτσι ως το τέλος των εκπτώσεων, στις 28 Φεβρουαρίου, δεν ξέρω τελικά… πόσοι θα αντέξουν», καταλήγει.

You may also like

Comments are closed.