ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση έχει παραλύσει το Βανουάτου

Facebook
Twitter

Χάκερ έθεσαν εκτός λειτουργίας τους ιστότοπους του κοινοβουλίου, της αστυνομίας και του γραφείου του Πρωθυπουργού του Βανουάτου. Έθεσαν επίσης εκτός λειτουργίας το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το intranet και τις βάσεις δεδομένων των σχολείων, των νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, καθώς και όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Περίπου 315.000 κάτοικοι που ζουν σε διάφορα νησιά δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, φόρους, να πάρουν άδειες ή ταξιδιωτικές βίζες.

Τι συνέβη

Σύμφωνα με δημοσίους υπαλλήλους που μίλησαν στο BBC, φαίνεται ότι οι διακομιστές της κυβέρνησης τέθηκαν εκτός λειτουργίας την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου. Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων AFP και η εφημερίδα Vanuatu Daily Post μετέδωσαν μια κυβερνητική δήλωση που έλεγε ότι το ηλεκτρονικό της σύστημα είχε «παραβιαστεί» πριν από δύο ημέρες. Η αυστραλιανή εφημερίδα The Sydney Morning Herald ανέφερε ότι οι χάκερ ζήτησαν λύτρα, τα οποία η κυβέρνηση του Βανουάτου αρνήθηκε να καταβάλει. Δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες σχετικά με τα λύτρα ή την ταυτότητα των χάκερ.

Επίσης, δεν είναι σαφές πώς πραγματοποιήθηκε η κυβερνοεπίθεση και ποιες ήταν οι πολιτικές ασφαλείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Βανουάτου. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι ολόκληρο το σύστημα ήταν πιθανότατα συγκεντρωτικό και φιλοξενούνταν σε διακομιστές της ίδιας της κυβέρνησης, ένα θεμελιώδες ελάττωμα ασφαλείας.

Το νησί έχει ήδη δεσμευτεί να αναβαθμίσει το σύστημά του. Εν τω μεταξύ, ζήτησε από τη γειτονική Αυστραλία να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του δικτύου της.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε στην Herald ότι ο κυβερνητικός ιστότοπος «θα πρέπει να επανέλθει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα».

Γιατί στοχοποιήθηκε το Βανουάτου

Η επίθεση ήρθε λιγότερο από ένα μήνα μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης.

«Δεν ξέρουμε ακόμη ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση, αλλά ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπέδειξε ότι επρόκειτο για εξωτερική επίθεση, πιθανότατα από την περιοχή της Ασίας», δήλωσε η Δρ Μεγκ Κιν, διευθύντρια του προγράμματος για τα νησιά του Ειρηνικού στο Ινστιτούτο Lowy με έδρα το Σίδνεϊ.

Ορισμένοι εικάζουν ότι το χτύπημα προήλθε από την Ινδονησία. Το Βανουάτου υποστηρίζει εδώ και καιρό το κίνημα ανεξαρτησίας στην ινδονησιακή επαρχία της Δυτικής Παπούα, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι Μελανήσιοι. Ο ινδονησιακός στρατός κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία αυτή. Άλλοι πάλι εικάζουν ότι έχει να κάνει με τη θέση του Βανουάτου στην περιοχή του Ειρηνικού – ως χώρα-κλειδί που έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Τα τελευταία χρόνια, το Βανουάτου έχει στενές σχέσεις με την Κίνα η οποία έχει χτίσει το κοινοβούλιο, το αθλητικό στάδιο και το συνεδριακό κέντρο της χώρας. Ωστόσο, η Αυστραλία προσφέρει βοήθεια και ασφάλεια στο Βανουάτου εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Το Βανουάτου διαθέτει πολύ λιγότερους πόρους. Η οικονομία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία και τον τουρισμό. Η νησιωτική χώρα θεωρείται μια από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top