ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή σε νέα εξελιγμένη απάτη phishing με ψεύτικες κλήσεις της Τροχαίας μέσω SMS

Νέα προειδοποίηση προς τους πολίτες εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία για επικίνδυνη απάτη τύπου phishing, καθώς τα γραπτά μηνύματα που αποστέλλουν οι δράστες έχουν γίνει πλέον εξαιρετικά αληθοφανή, χωρίς συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη.

Οι απατεώνες αποστέλλουν SMS που παραπέμπουν σε πλαστές ιστοσελίδες, οι οποίες προσομοιώνουν την εμφάνιση επίσημων κρατικών πλατφορμών (όπως το gov.gr).

- Διαφήμιση -

Στο περιβάλλον αυτό εμφανίζονται αναλυτικά, πλην ψευδή στοιχεία τροχονομικής παράβασης, όπως η ταχύτητα κίνησης, το όριο, η ημερομηνία, βαθμοί ποινής και το ποσό του προστίμου.

Η παγίδα της «έκπτωσης 50%»

Για να πιέσουν τους οδηγούς, οι δράστες προσφέρουν στις σελίδες αυτές δήθεν έκπτωση 50% στο πρόστιμο, υπό την προϋπόθεση ότι η εξόφληση θα γίνει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Στόχος είναι να οδηγήσουν τον παραλήπτη σε βιαστική πληρωμή, χωρίς προηγούμενο έλεγχο.

Τι ξεκαθαρίζει η ΕΛ.ΑΣ.

  • Το gov.gr δεν αποστέλλει SMS με συνδέσμους για πληρωμή προστίμων.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. και οι δημόσιες αρχές δεν ζητούν εξόφληση κλήσεων μέσω links στο κινητό.
  • Οι πολίτες δεν πρέπει να πατούν στους συνδέσμους ούτε να καταχωρούν προσωπικά δεδομένα, στοιχεία τραπεζικών καρτών ή κωδικούς e-banking.
  • Για οποιοδήποτε έλεγχο, η ασφαλέστερη πρακτική είναι η απευθείας πληκτρολόγηση της διεύθυνσης gov.gr στον φυλλομετρητή (browser).

Σε περίπτωση που κάποιος έχει ήδη καταχωρίσει τραπεζικά στοιχεία ή προχώρησε σε πληρωμή, πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με την τράπεζά του για μπλοκάρισμα των καρτών και με τις αστυνομικές αρχές.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Google Logo Προσθήκη του Politeianews.gr στην Google

Ροή Ειδήσεων

Οι ειδησεις σημερα

Δείτε επίσης

Σχετικο περιεχομενο
spot_img