Ελαιόλαδο: Καλά νέα για τους καταναλωτές – Κακά νέα για τους παραγωγούς της Ελλάδας

Facebook
Twitter
iStock-2091499839

Γλυκόπικρη θα είναι η φετινή «γεύση» του ελαιόλαδου και αυτό γιατί ενώ αναμένεται μείωση της τιμής πώλησης του στους Έλληνες καταναλωτές, η μείωση της παραγωγής του στην Ελλάδα θα πλήξει βάναυσα τους παραγωγούς.

Πληροφορίες του newsit.gr από στελέχη αγροτικών συνεταιρισμών στην Κρήτη αναφέρουν πως σήμερα (8.11.24), η τιμή του παραγωγού του extra παρθένου ελαιόλαδου ανέρχεται μόλις στα 5,5 ευρώ/κιλό έναντι των 8 ευρώ, η οποία είχε φτάσει πέρσι σε συνθήκες δραματικά μειωμένης παραγωγής σε όλες τις μεσογειακές χώρες.

Αυτό προβλέπουν οι ίδιες πηγές πως θα οδηγήσει σε τιμές της τάξεως των 10 ευρώ/κιλό στο ράφι των σούπερ μάρκετ, δηλαδή σε μία μείωση κοντά στο 20% -25% σε σχέση με πέρσι.

Φέτος, η παραγωγή έχει ανακάμψει πλήρως, αλλά μόνο στην Ισπανία -η οποία είναι η βασική ελαιοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη και στον κόσμο, την Ιταλία αλλά και στις βορειο – αφρικανικές χώρες, με συνέπεια την πτώση των διεθνών τιμών του ελαιόλαδου.

Αυτό είναι το καλό νέο και αφορά τους καταναλωτές ελαιόλαδου, μαζί και τους Έλληνες, οι οποίοι πέρσι, υπό το βάρος της εκτίναξης των τιμών κατά 60% – 70% μείωσαν την κατανάλωσή τους κατά 30% – 35%.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι, η τιμή του ελαιόλαδου έφτανε τα 13 – 14 ευρώ/κιλό στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Υπάρχει, όμως, ένα κακό νέο φέτος και αυτό αφορά τους Έλληνες παραγωγούς: Η παραγωγή είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την αναμενόμενη. Στην Κρήτη (η οποία παράγει το 40% του ελληνικού ελαιόλαδου), οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως θα είναι έως και 50% κάτω από την αναμενόμενη, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Ο συνδυασμός χαμηλών τιμών (λόγω υψηλής παραγωγής -αλλά και φθηνής στην περίπτωση της βόρειας Αφρικής- στις άλλες μεσογειακές χώρες) και χαμηλής παραγωγής θα σημαίνει πτώση του τζίρου των Ελλήνων παραγωγών.

Και τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ, καθώς η χαμηλότερη -εκ της αναμενομένης – παραγωγή φέτος θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερη παραγωγή το 2025.

΄Οσον αφορά, την παραγωγή βρώσιμης ελιάς, πχ καλαμών, πηγές του newsit.gr από παραγωγούς στην Αιτωλοακαρνανία αναφέρουν πως η παραγωγή φτάνει φέτος στο 70% της αναμενομένης και αυτό γιατί πολλά από λιοστάσια είναι ποτιστικά και έτσι έχουν αποφύγει εν μέρει τις συνέπειες της παρατεταμένης ανομβρίας.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως το μέγεθος της ελιάς είναι κατά 30% – 40% μικρότερο σε σχέση με το κανονικό, με συνέπεια να μειώνονται κατά το αντίστοιχο ποσοστό τα έσοδα και έτσι τα κέρδη ανά ελιά.

Όσον αφορά την τιμή των βρώσιμων ελιών, η νέα σεζόν ξεκινά με αυξημένες κατά 15% τιμές για τον παραγωγό σε σχέση με πέρσι, καθώς ανέρχονται στα 1,5 ευρώ/κιλό έναντι 1,3 ευρώ/κιλό.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top