ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Σε εξέλιξη τα έργα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου

Facebook
Twitter
Με επιπλέον κονδύλια ενισχύεται το έργο της στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και τα έργα της πύλης εισόδου.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, η Περιφέρεια Αττικής θα προσθέσει 650.000 ευρώ στο ποσό του 1,65 εκατ. ευρώ που έχει διατεθεί μέχρι τώρα μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική 2014-20», για τη στερέωση των βραχωδών πρανών του Πλουτώνειου μνημείου και τη μεταφορά αρχιτεκτονικών μελών. Στη συνάντησή τους στον αρχαιολογικό χώρο, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συζήτησαν για την ανάγκη να εξασφαλιστεί επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ για τα έργα της εισόδου.

Η αναδιαμόρφωση της πύλης εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, που έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ, συνδέεται με την ανάδειξη της Ιεράς Οδού, η οποία διασχίζει την πλατεία Ηρώων (την οποία θα αναπλάσει ο δήμος) στο κέντρο της Ελευσίνας και καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο.

Η πρόταση ανάδειξης περιλαμβάνει την προβολή των ανασκαμμένων τμημάτων της Ιεράς Οδού στην Ελευσίνα, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων πλησίον της ρωμαϊκής αυλής εντός του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και τη δημιουργία υπαίθριας έκθεσης γλυπτών σε ακίνητο που έχει απαλλοτριωθεί από το ΥΠΠΟΑ έναντι της εισόδου. Επίσης, θα κατασκευαστούν νέα εκδοτήρια εισιτηρίων και θα απομακρυνθούν οι αρχαιολογικές αποθήκες.

Τα υπόλοιπα έργα στον αρχαιολογικό χώρο αφορούν τη βελτίωση της πρόσβασης του επισκέψιμου χώρου από άτομα με αναπηρία, την τακτοποίηση των εκατοντάδων διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και την επανέκθεση του μουσείου με χορηγία του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου. Επεμβάσεις θα γίνουν στους χώρους μεταξύ των Μικρών και των Μεγάλων Προπυλαίων, στην περιοχή του Τελεστηρίου, στο Πεισιστράτιο Τείχος, καθώς και στην περιοχή δυτικά της Βόρειας Πύλης. Παράλληλα, προγραμματίζονται εργασίες συντήρησης στο κωδωνοστάσιο και στον τοιχογραφικό διάκοσμο του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου της Μεσοσπορίτισσας.

eleusina1 politistiki proteuousa 2021

Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού, όπως είπε η κ. Μενδώνη, είναι τα έργα του αρχαιολογικού χώρου να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, πριν από την έναρξη του έτους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Παράλληλα προχωράει και η εξαγορά του Παλαιού Ελαιουργείου, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, από το υπουργείο Πολιτισμού για να χωροθετηθεί εκεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας. Το Παλαιό Ελαιουργείο ήταν ο κύριος χώρος διεξαγωγής του εικαστικού, θεατρικού και μουσικού προγράμματος του φεστιβάλ των Αισχυλείων. Ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε επίσης τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής της Ελαιουργικής με 6,9 εκατομμύρια ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι οι αποθήκες της Ελαιουργικής, ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ, παραχωρούνται στον Δήμο Ελευσίνας έως το 2040. Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και περιφέρειας, η οποία θα αναλάβει τη μελέτη και την ανακατασκευή του χώρου, έκτασης 1.000 τ.μ., προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνας μέσα στο 2023. Το έργο αποκατάστασης του παλιού εργοστασίου χρωμάτων «Ιρις» και η μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτιστικών δράσεων θα επαναδημοπρατηθεί, καθώς στον πρώτο διαγωνισμό δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top