ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Στο 84,5% του 2019 η επιβατική κίνηση

Facebook
Twitter
Πέρυσι ορισµένες ημέρες του καλοκαιριού, κυρίως τον Αύγουστο, η επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπήρξε σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με το συγκρινόμενο διάστημα του 2019. Η τάση αυτή αναμένεται φέτος να διευρυνθεί για το σύνολο της καλοκαιρινής περιόδου, με παράγοντες των αερομεταφορών να εκτιμούν ότι η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας –ενδεχομένως και σε μεγάλους περιφερειακούς αερολιμένες– θα ξεπεράσει τα μεγέθη του 2019, οπότε ο τουρισμός εμφάνισε ρεκόρ.

Το θετικό αυτό σενάριο επιβεβαιώνουν τα στοιχεία επιβατικής κίνησης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τον Απρίλιο, οπότε διακινήθηκαν 1,68 εκατ. άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 84,5% του ίδιου μήνα του 2019. Συμβολή στην ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης είχαν οι μετακινήσεις της πασχαλινής περιόδου, με την κίνηση εσωτερικού να είναι τον Απρίλιο, έναντι του 2019, μειωμένη κατά 4,3%, σε 548.700 επιβάτες. Η διεθνής κίνηση, κατά τη συγκρινόμενη χρονική περίοδο, έχει υποχωρήσει κατά 20%, σε 1,1 εκατ. ταξιδιώτες. Εάν το σύνολο της κίνησης (εσωτερικού και εξωτερικού) του περασμένου μήνα συγκριθεί με τον Απρίλιο του 2021, οπότε παρέμεναν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της πανδημίας και ο αριθμός των επιβατών είχε περιοριστεί σε 318.000, καταγράφεται άνοδος 428%.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου από το «Ελ. Βενιζέλος» διακινήθηκαν 4,5 εκατ. επιβάτες, αριθμός μειωμένος κατά 29,6% έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου του 2019. Είναι, όμως, αυξημένος κατά 352% συγκριτικά με τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021. Επίσης, οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 21,4%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 33,3%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις στελεχών των αερομεταφορών, τα θερινά προγράμματα των αεροπορικών και τις κρατήσεις των ξενοδόχων, όσο εντείνεται η τουριστική περίοδος τόσο το χάσμα των επιδόσεων ανάμεσα στο 2019 και τη φετινή χρονιά θα γεφυρώνεται. Η τάση αυτή έχει διαφανεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οπότε η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» αντιστοιχούσε στο 64% των επιπέδων του 2019.

Ωστόσο, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, παρά την προσδοκώμενη επιστροφή της κίνησης στο 2019, το ζητούμενο είναι οι καλές αυτές επιδόσεις να καταγραφούν σε δωδεκάμηνη βάση, δηλαδή να μην περιορίζονται στους μήνες της θερινής σεζόν.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top