ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι κερδίζουν έκπτωση φόρου

calculator 65 768x512 1

Όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να πληρούν πέντε κριτήρια προκειμένου να μην φορολογηθούν φέτος με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και ταυτόχρονα να κερδίσουν την έκπτωση φόρου που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» γλυτώνουν την επιβολή ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Έχουν υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  2. Παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέχρι σε τρεις εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις εφόσον στην περίπτωση αυτή λαμβάνουν τουλάχιστον το 75% των ετησίων αμοιβών τους μόνο από έναν.
  3. Δηλώνουν ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς τους την κατοικία τους.
  4. Δεν λαμβάνουν μισθό από άλλη εργασία.
  5. Παρέχουν υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα η οποία χαρακτηρίζεται ως «ελευθέριο επάγγελμα». Οι δραστηριότητες αυτές είναι του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικοσυνθέτη, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, τραγουδιστή-καλλιτέχνη των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, πραγματογνώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστή κληρονομιών και κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας, αρχαιολόγου, προπονητή, εργοφυσιολόγου, εργοθεραπευτή, γραφίστα, διαιτολόγου, διατροφολόγου, συντηρητή αρχαιοτήτων, επιμελητή, διορθωτή κειμένων, νοσηλεύτριας ή αποκλειστικής νοσοκόμας.

Έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 έως 12.000 ευρώ

Πέραν της απαλλαγής από το τεκμήριο, όσοι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» πληρούν τις παραπάνω πέντε προϋποθέσεις θα απαλλαγούν από το τεκμήριο εισοδήματος και θα εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου που ανέρχεται σε 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, σε 810 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα παιδί, 900 ευρώ για δύο παιδιά, κατά 1.120 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά και κατά 1.340 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Η έκπτωση φόρου οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 έως 12.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

Σε περίπτωση που κάποιος αμειβόμενος με «μπλοκάκι» δεν πληροί έστω και μία από τις πέντε προϋποθέσεις φορολογείται ως ελεύθερος επαγγελματίας, δηλαδή το εισόδημά του υπολογίζεται με το νέο τεκμαρτό σύστημα και με συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 10.000 ευρώ και με 22%-44% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 10.000 ευρώ. Πάντως σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων θα κληθεί να καταβάλλει τέλος επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 400 – 500 ευρώ.

You may also like

Comments are closed.