Στην ανοιχτή θάλασσα αφέθηκε πριν από λίγη ώρα ο «Τίμι», η νεαρή φάλαινα που παρέμεινε παγιδευμένη επί 29 ημέρες στα αβαθή νερά της νήσου Πόελ στη Βαλτική Θάλασσα. Παρά την απελευθέρωσή του, η ομάδα διάσωσης και οι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η επιχείρηση θα έχει αίσιο τέλος μακροπρόθεσμα.
Η επιχείρηση διάσωσης, η οποία μονοπώλησε το ενδιαφέρον της γερμανικής κοινής γνώμης, περιλάμβανε τη μεταφορά του κήτους σε ειδική φορτηγίδα με νερό την περασμένη Τρίτη. Ο Τίμι ρυμουλκήθηκε κατά μήκος των ακτών της Δανίας και σήμερα κολύμπησε ελεύθερος στη Βόρεια Θάλασσα.
Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του παραμένει ασαφής για τους εξής λόγους:
- Οι θαλάσσιοι βιολόγοι αμφισβητούν αν η φάλαινα μπορεί ακόμα να κολυμπά και να βουτάει κανονικά μετά από τόσο μεγάλο διάστημα ακινησίας.
- Ο βιολόγος Φάμπιαν Ρίτερ επισημαίνει ότι ο Τίμι απέχει πολύ από το να θεωρείται υγιής.
- Σύμφωνα με την WDC (Υπηρεσία Προστασίας Φαλαινών και Δελφινιών), η διάσωση θα θεωρηθεί επιτυχημένη μόνο αν η φάλαινα φτάσει στον Βόρειο Ατλαντικό, αναρρώσει το δέρμα της και αρχίσει να τρέφεται ξανά αυτόνομα.
Προς το παρόν, παραμένει άγνωστη η ακριβής στιγμή που ο Τίμι εγκατέλειψε τη φορτηγίδα, καθώς και η ικανότητά του να επιδείξει ξανά τις φυσικές του συμπεριφορές στο άγριο περιβάλλον.



