ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ο Τουρισμός φέτος, η κλαδική εκπροσώπηση και το Nέο Όραμα! – Αποκλειστική συνέντευξη του… Mr Aldemar Resorts Αλέξανδρου Αγγελόπουλου

Facebook
Twitter
του Αχιλλέα Ροδίτη / 
Με το τέλος του καλοκαιριού, (όχι όμως ακόμα την περίοδο διακοπών, ευτυχώς), είναι εύλογο το ερώτημα: “Τι πετύχαμε φέτος στον τουρισμό, ως χώρα”. Και είναι απολύτως διαφωτιστικές και ξεκάθαρες οι απαντήσεις που έδωσε αποκλειστικά στο politeianews.gr, στο πλαίσιο ρεπορτάζ – συνέντευξης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts και Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

Φαίνεται ότι τα πήγαμε αρκετά καλύτερα από πέρυσι, όχι όμως όπως πρόπερυσι. Ωστόσο, ο κ. Αγγελόπουλος δεν παραλείπει να αποδώσει τα εύσημα στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, λέγοντας πως είναι ένας ικανός υπουργός που «δεν φοβάται να σηκώσει τα μανίκια…».

Παράλληλα όμως δεν διστάζει να προτείνει την κατάργηση του υπουργείου Τουρισμού εξηγώντας τα «γιατί» και να δώσει το στίγμα της «αλλαγής μοντέλου» στον ελληνικό τουρισμό, προωθώντας το νέο όραμα που πρέπει να υιοθετήσουμε στη νέα εποχή.

Και τέλος, «βαθμολογεί» την κλαδική εκπροσώπηση των Ελλήνων Ξενοδόχων σε μια περίοδο προκλήσεων ενώ κάνει πρόβλεψη για την επόμενη σαιζόν…

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Ερ: Κύριε Αγγελόπουλε, ποια είναι κατ’ αρχάς η εκτίμηση σας για το πώς “πήγε” τελικά φέτος ο τουρισμός στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κ Πελοποννήσου;

Απ: Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μιλάνε για έσοδα 6 δισεκατομμύρια το πρώτο οκτάμηνο του 2021, νούμερο σαφώς υψηλότερο από το περσινό αλλά αρκετά πίσω από το 50% του 2019 που ήταν και ο στόχος για το έτος! Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το 40%, που αποτελεί το αισιόδοξο σενάριο. Η Δυτική Ελλάδα στηρίχτηκε κυρίως στον εγχώριο τουρισμό, εφόσον οι πτήσεις προς τον Άραξο ήταν περιορισμένες. Και στο μέλλον, αν δεν δούμε την ίδια συνέπεια των προηγούμενων χρόνων στα νούμερα αφίξεων, θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια αγορά. Η δυναμική πάντως των αφίξεων της περιοχής θα αυξηθεί κατακόρυφα με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου. Σε μία πρόταση, πήγαμε καλύτερα από πέρυσι αλλά, παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις του υπουργού τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, δεν κατέστη δυνατή η υπέρβαση. Του χρωστάμε πάντως τις καλύτερες επιδόσεις αφού απέδειξε ότι είναι ένας ικανός υπουργός που δεν φοβάται να σηκώσει τα μανίκια.

 

Ερ: Εκτιμάτε πως θα πρέπει να επενδύσουμε πάνω και σε νέες ιδέες; πχ, προ ετών εσείς αγωνιστήκατε πάνω στην ιδέα του “Γαστρονομικού τουρισμού”…

Απ: Αλλάζει το μοντέλο του τουρισμού και πέρα από τις προσπάθειες διαχωρισμού του σε θεματικές ενότητες, παραμένει ένα πολυπρόσωπο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που εξελίσσεται συνεχώς και ακολουθεί τις καταναλωτικές τάσεις, αλλά και τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα του οικονομικού βίου της Ευρώπης. Η γαστρονομία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο παραθερισμός, η ποδηλασία ,αλλά και πλείστα άλλα “hobbies” προσφέρονται απλόχερα στο ελληνικό τουριστικό προϊόν και σ’ ένα ιδανικό σενάριο, δεν θα αποτελούσαν χωριστές θεματικές ενότητες, αλλά μέρος ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος όπως αυτό που προσφέρει η Ελλάδα. Στο μέλλον θα γίνει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός που θα περιλαμβάνει το ταξίδι και τη φιλοξενία, και όχι θεματικές ενότητες για το λόγο που ταξιδεύει κάποιος. Οι λόγοι που ταξιδεύει κάποιος θα έχουν τη θέση τους, αλλά δε θ’ αποτελούν τους κυρίους άξονες της στρατηγικής. Η νέα τάση που θα ξεχωρίσει θα αφορά σε μία νέα γενιά τουριστών αυτή των 55 +, που θα αποτελούν και την επόμενη γενιά “μεταναστών”, που όχι μόνο θα ανεβάζουν επίπεδο στους δικούς μας προορισμούς αλλά θα αλλάξουν και τα οικονομικά δεδομένα τους. Συγκεκριμένα, θα πρόκειται για ανθρώπους που θα αγοράζουν κατοικία στην Ελλάδα είτε για να αποσυρθούν είτε για να την εκμεταλλευτούν οικονομικά. Στο εξωτερικό παρατηρείται ήδη εδώ και χρόνια μία τέτοια κινητικότητα στην Ελλάδα αρχίζει τώρα. Το εύρος των υπηρεσιών που θα κληθούμε να παρέχουμε θα είναι αντίστοιχο με αυτό ενός μόνιμου κατοίκου. Σε αυτό το μοντέλο η Πελοπόννησος και ειδικότερα η Δυτική Ελλάδα πλεονεκτεί!

 

Ερ: Πως κρίνετε την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία εν μέσω σαιζόν ενώ τα πράγματα δείχνουν να δυσκολεύουν λόγω της έξαρσης της πανδημίας;

Απ: Στα συλλογικά μας όργανα, είχαμε πάντα την άποψη ότι όπως και στις ανταγωνίστριες χώρες, ο τουρισμός έπρεπε να βρίσκεται σε όργανα εποπτείας του γραφείο του Πρωθυπουργού. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις είχαμε την τύχη να έχουμε ικανούς υπουργούς, που με ένα περιορισμένο χαρτοφυλάκιο κατάφερναν με συνεννόηση και συνεργασίες να αναδεικνύουν την καθημερινότητα μας, που δεν ήταν πάντοτε εύκολη. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και ο απερχόμενος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης. Εύχομαι στο νέο υπουργό να είναι σιδεροκέφαλος για να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του. Τα δύσκολα άλλωστε πέρασαν.

 

πρέπει να καταργήσουμε το Υπουργείο Τουρισμού. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτέλεσε άλλοθι των κυβερνήσεων και όχι εργαλείο Εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης της οικονομίας της φιλοξενίας.

 

Ερ: Τι ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε καλύτερα, ως πολιτεία, για να στηρίξουμε περισσότερο τον τουρισμό μας; Όχι μόνο τον καλοκαιρινό, αλλά και τον χειμερινό;

Απ: Με φόβο να ακουστώ αφοριστικός, πρέπει να καταργήσουμε το Υπουργείο Τουρισμού. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτέλεσε άλλοθι των κυβερνήσεων και όχι εργαλείο Εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης της οικονομίας της φιλοξενίας. Και δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Οι ουσιαστικές αρμοδιότητες είναι διασπασμένες σε τόσα πολλά υπουργεία που είναι φύσει αδύνατον να μπορέσει ένας να διαμορφώσει ικανή στρατηγική για το σύνολο των θεμάτων που αφορά στη φιλοξενία. Μία ενδιάμεση λύση θα ήταν να γυρίσει σε μορφή Υφυπουργείου κάτω από το Υπουργείο Ανάπτυξης και με διμερείς επιτροπές να διευθετεί ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενισχυθεί και ο ρόλος της Περιφέρειας, αφού το τουριστικό προϊόν διαφέρει από περιοχή σε περιοχή της Ελλάδος: από το βουνό στη θάλασσα, από τις πόλεις στις λουτροπόλεις, κ.ο.κ.. Χρήσιμο βεβαίως θα ήταν να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ο Σύμβουλος του κράτους, πού είναι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής.

26240540 10155917547629333 4355208306202273537 oτο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) έδωσαν μεγάλες μάχες για να στηριχτεί ο κλάδος της φιλοξενίας

 

Ερ: Είστε ευχαριστημένος από την κλαδική εκπροσώπηση σε μια περίοδο προκλήσεων για τον τουρισμό;

Απ: Τόσο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) έδωσαν μεγάλες μάχες για να στηριχτεί ο κλάδος της φιλοξενίας, που αποτελεί άλλωστε τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουριστικού μοντέλου. Οι αστοχίες δεν είχαν να κάνουν με την κλαδική εκπροσώπηση της φιλοξενίας, όσο με μεμονωμένες φωνές αντίρρησης και αντίδρασης, που αγνόησαν μετρήσιμα δεδομένα και έλαβαν αποφάσεις αντίθετες με το συμφέρον της χώρας. Ομοίως παρατηρήθηκαν φαινόμενα αλλοίωσης των στοιχείων, γεγονός που πρέπει να ελεγχθεί στο μέλλον.

 

Ερ: Έχετε κάποια πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά;

Απ: Σίγουρα θα είναι μία πολύ καλύτερη χρονιά. Δεν θα φύγει ο κορωνοϊός , αλλά θα μάθουμε να ζούμε με αυτόν και κυρίως θα γίνει πράξη η έκκληση της κυβέρνησης για ατομική ευθύνη, γιατί φυσιολογικά θα πάψει να ευθύνεται η κυβέρνηση για ατομικές επιλογές. Φέτος έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια, επιτυχημένη ως επί το πλείστον, από όλη την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές. Σταδιακά πρέπει να γίνει περισσότερο υπεύθυνος ο πολίτης.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top