ΠΑΤΡΑ | Οι αγγελίες πολλές, οι ενδιαφερόμενοι λίγοι… – Πρόβλημα με την έλλειψη εργαζομένων

Facebook
Twitter

Επικαλούμενος στοιχεία της ΓΣΕΕ και του Συνδέσμου Ανέργων Πτυχιούχων Ελλάδας, ο Γ. Δημητριάδης, αποδίδει το πρόβλημα κυρίως στη φυγή νέων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Μείζον ζητούμενο αποτελεί η λειψανδρία στον εργασιακό χώρο. Είναι ο σταθερός «πονοκέφαλος» για επαγγελματίες που με δυσκολία βρίσκουν υπαλλήλους. Μια έλλειψη εργαζομένων που εγείρει ερωτηματικά ως προς τα αίτια.

«Έχουμε την ανακοίνωση για νέο προσωπικό εδώ και ένα μήνα και μόνο ένας άνθρωπος έχει ζητήσει πληροφορίες», μας λέει υπεύθυνη ταχυφαγείου της Πάτρας. Και με τα όσα λέει συμφωνούν πολλοί επαγγελματίες, και της Εστίασης. Ιδιοκτήτης παιδότοπου της πόλης δηλώνει: «Ψάχνω κοπέλα να εργαστεί εδώ και δύο μήνες! Μόνο δύο email με βιογραφικά έχω λάβει».

Άρα, τι συμβαίνει; Είναι απρόθυμοι να εργαστούν οι νέοι μας; Αδιαφορούν για τις ανάγκες της ζωής και βολεύονται στο σπίτι με τους γονείς; Τι απ’ όλα μπορεί να φταίει για την υπαρκτή κατάσταση έλλειψης εργαζομένων;

2ο θέμα e1668413084377

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανέργων Πτυχιούχων Ελλάδας, Μέλος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ, Γιώργος Δημητριάδης, αναφέρει ως αιτία την… μετανάστευση.

Συγκεκριμένα σημειώνει: «Έγινε μεγάλο ‘μπαμ’ το καλοκαίρι. Γέμισε η Ολλανδία και η Γερμανία Έλληνες, από 25 έως 40 ετών. Ακόμα και μη πτυχιούχους. Το κύμα φυγής δυστυχώς συνεχίζεται».

Επικαλείται γι’ αυτό στοιχεία ερευνών αλλά και ενδεικτικά παραδείγματα από τον Σύνδεσμο του. Ως τέτοιο, η περίπτωση Κρητικού μέλους του Σ.Α.Π. με ιδιόκτητες 2,5 χιλιάδες ρίζες ελαιόδεντρων.

«Μου είπε… ‘φεύγω στην Αγγλία’, εξηγώντας μου ότι πούλησε το λάδι προς 1,6 ευρώ / lt και άρα δεν έχει… μέλλον στην Ελλάδα».

Επικαλείται όμως και στοιχεία της Απογραφής: «Στη Ροδόπη, για παράδειγμα, τόπο καταγωγής μου, κατεγράφη μείωση 30% σε άτομα έως 40 ετών. Είναι όσοι έφυγαν στην Ευρώπη για δουλειά. Παρόμοια είναι τα νούμερα σ’ όλη τη χώρα».

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top