ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Η έλλειψη εργαζομένων και η αντιμετώπιση…

Facebook
Twitter

του Αχιλλέα Ροδίτη

stili Axi.Ro .

 

Είναι ακόμα νωπές οι φωνές των επαγγελματιών στον τουρισμό, τον επισιτισμό, την τροφοδοσία και την αγροτική παραγωγή, για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, στους κλάδους. Οι εργοδότες δήλωναν ότι δεν βρίσκουν προσωπικό, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα απαντούσαν ότι οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας είναι αποθαρρυντικές και ότι ως εκ τούτου οδηγούν τους νέους κυρίως στο να αρνούνται να γίνουν «σκλάβοι» στις σύγχρονες γαλέρες κι έτσι ακολουθούν την οδό «φυγής» προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλλά και όσοι δεν φεύγουν αλλά μένουν εντός, επιλέγουν τη διαμονή στο πατρικό, τη συμβίωση με τους γονείς, εγκαταλείποντας, επί του παρόντος τουλάχιστον, κάθε όνειρο δημιουργίας δικής τους οικογένειας. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το άλλον μείζον θέμα της σύγχρονης ελληνικής ατζέντας, το δημογραφικό. Θυμίζουμε ακόμα και την προ καιρού δήλωση στην «Πολιτεία» του προέδρου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, κ. Θανάση Πετρόπουλου, ότι… έχουμε έλλειψη σε εργάτες γης επειδή μετανάστευσαν κι οι μετανάστες! Αλλοδαποί που δούλευαν στα χωράφια, αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίες και ζωής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία).

Και το ερώτημα σε όλο αυτό που καταγράφουμε ως μια νέα αποδεκτή απ’ όλες τις πλευρές πραγματικότητα, είναι… τι κάνουμε. Πώς το αντιμετωπίζουμε. Μια χρήσιμη πρωτοβουλία προφανώς είναι η καταγραφή αναγκών για την κάλυψη τους από εργαζόμενους διαδικασία της μετάκλησης από πολίτες τρίτων χωρών κατά τα έτη 2023-2024.

Αλλά θα λύσουμε έτσι το πρόβλημα; Ή θα πρέπει να εστιάσουμε στη βελτίωση των συνθηκών και την δυνατότητα βελτιωμένων αμοιβών; Φοβάμαι ότι απλώς θα «μπαλώσουμε» την «τρύπα» μέχρι να γίνει μεγαλύτερη. Και στο μεταξύ, θα έχουν φύγει κι άλλοι…

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top