Ελληνικά ξενοδοχεία από ξένες αλυσίδες – Δεκάδες νέα projects

Facebook
Twitter
hotel_shutterstock-768x480

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, σε συνδυασμό με τη μικρή συγκριτικά με άλλες ανεπτυγμένες τουριστικά χώρες διείσδυση των μεγάλων ξένων ξενοδοχειακών brands, συνεχίζει να προσελκύει μεγάλες ξένες αλυσίδες διαχείρισης ξενοδοχείων. Η έμφαση δίδεται σε ξενοδοχεία πέντε αλλά και τεσσάρων αστέρων και όμιλοι όπως της Four Seasons, της Hilton και της Marriott που έχουν ήδη παρουσία εδώ, αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των ελληνικών μονάδων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η παρουσία τους συνδέεται με σύμβαση διαχείρισης ξενοδοχείων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε τρίτους, όπως είναι πλέον το μοντέλο λειτουργίας του κλάδου παγκοσμίως.

Hilton και Marriott ανοίγουν φέτος με κάποια από τα πολλά εμπορικά σήματα που διαχειρίζονται, όπως τα Small Luxury Hotels of the World, Curio και Conrad της πρώτης και Autograph Collection, Moxy και Westin της δεύτερης από πέντε ξενοδοχεία η καθεμιά στην Ελλάδα, φτάνοντας η μεν Hilton τα 50 ξενοδοχεία, η δε Marriott τα 42. Την ίδια ώρα, το Intercontinental Hotels Group αυξάνει επίσης τις δραστηριότητές του στην ελληνική αγορά, με δύο νέα ξενοδοχεία στην Κρήτη κάτω από τα brands Vignette Collection και Kimpton που ανοίγουν το 2025 και το 2026 και τα δύο ακόμη Six Senses που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε Πόρτο Χέλι και Πεταλιούς, με προγραμματισμένη λειτουργία έως και το τέλος του 2027. Υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί ήδη σήμερα πέντε μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη και συγκεκριμένα τα Intercontinental Athenaeum Athens, Crowne Plaza Athens, Holiday Inn Athens, Holiday Inn Thessaloniki και Ιntercontinental Crete. Εν τω μεταξύ, ο γαλλικός πολυεθνικός κολοσσός Accor εγκαινιάζει το πρώτο Handwritten Collection στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, αλλά και το πρώτο Mövenpick στην Ελλάδα, και μάλιστα στη βορειοδυτική χώρα, στα Σύβοτα.

Εμπρακτο ενδιαφέρον έχει δείξει για την Ελλάδα και η Mandarin που άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο στην Costa Navarino και έχει συμφωνήσει να τοποθετηθεί και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Αλλά και «νεότευκτοι» όμιλοι επιλέγουν την Ελλάδα για να κάνουν το πρώτο βήμα της διεθνούς επέκτασής τους, όπως η Aluma Hotels & Resorts, μία νέα ξενοδοχειακή αλυσίδα η οποία σχετίζεται με τον ομοεθνή της ισραηλινό όμιλο Ιsrotel.

Η Aluma έχει τοποθετηθεί σε τρία ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δρομολογεί και την παρουσία της στη συμπρωτεύουσα. Αλλά και η Wyndham Hotels & Resorts έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της στην ελληνική τουριστική αγορά τα επόμενα χρόνια, τόσο σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, όσο και σε περιοχές με μικρότερο αποτύπωμα ταξιδιωτικής κίνησης.

Η διείσδυση τέτοιων πολυεθνικών αλυσίδων στο ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας υπολείπεται πολύ της αντίστοιχης διείσδυσης σε άλλες τουριστικές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σε σύνολο 10.047 ξενοδοχείων στα τέλη του 2023 λειτουργούν 444.389 δωμάτια με συνολικά 887.748 κλίνες, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ομως μόνον 205 ξενοδοχεία, με 29.204 δωμάτια, λειτουργούν από 39 συνολικά διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, σύμφωνα με στοιχεία της GBR Consulting.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόνον το 20% των ξενοδοχείων πέντε αστέρων είτε συνεργάζεται με διεθνείς αλυσίδες είτε, σε κάποιες περιπτώσεις, ελέγχεται κιόλας από αυτές.

Ακόμα μεγαλύτερη απουσία έχουν οι πολυεθνικές στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία: μόλις το 5% των ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων έχει τέτοιες συνεργασίες.

Ως ένα σημείο η χαμηλή διάθεση μέχρι τώρα των ξένων επώνυμων αλυσίδων εξηγείται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει δικά της πολύ ισχυρά εμπορικά σήματα με σημαντική αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων η Grecotel, τα Sani/ikos και τα Mitsis Hotels, που συνδυαστικά ελέγχουν δεκάδες χιλιάδες δωμάτια.

Βάσει των δεδομένων έως και το τρίτο τρίμηνο του 2024, η Marriott International ελέγχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, το 19% και ακολουθούν με 9% τα Sani/ikos και η Wyndham Hotels & Resorts, η Hilton Worldwide με 7% και με 5% η καθεμιά από τις Hyatt International και Accor. Οριακά μετά βρίσκεται η ισπανική Melia Hotels International και η Intercontinentalhotels Group. Ολες αυτές οι αλυσίδες έχουν μεγάλα προγράμματα επέκτασης στην Ελλάδα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή