ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Άθλος οι 6 ελληνικές βιβλιοθήκες στο Σεράγεβο | Το όνειρο του Πρέσβη Δ. Παπανδρέου, έγινε πραγματικότητα!

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ήταν ένα επίτευγμα! Ιστορικό και πολιτιστικό. Το ότι ο εκ Πατρών Έλληνας Πρέσβης στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Δημήτρης Παπανδρέου, κατόρθωσε να κάνει πράξη το όνειρο του, αυτό της δημιουργίας βιβλιοθηκών με ελληνικά βιβλία ώστε να μεταλαμπαδεύσει την ιστορία μας, τον πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα και κάθε τι που αφορά τον ελληνισμό, αλλά και να φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς, έχει πάρει «σάρκα» και «οστά».

Και αποτελεί μία από τις υψηλότερες παρακαταθήκες που Έλληνας Διπλωμάτης θα αφήσει πίσω του.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «έχουν ήδη συγκεντρωθεί και παραδοθεί στην Ελληνική Πρεσβεία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, πάνω από 5.000 τίτλους βιβλίων λογοτεχνικού και ιστορικού περιεχομένου» και κάθε τίτλος υπάρχει σε πολλά αντίτυπα. Ενώ παράλληλα έχουν γίνει και μεταφράσεις όπου χρειάστηκε.

Πρόκειται ουσιαστικά για το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης προσπάθειας στην οποία η θετική κατάληξη οφείλεται σε μια αθρόα και μαζική κινητοποίηση που υπήρξε από ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, από την Ελλάδα. Από εκδοτικούς Οίκους, μέχρι και την Ελληνική Βουλή. Αλλά και μια κινητοποίηση σε τοπικών επίπεδο, στην γενέτειρα του Έλληνα Πρέσβη, την Πάτρα. Όπου μάλιστα η εφημερίδα «Πολιτεία» διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο όταν από το καλοκαίρι του 2020 πρωτοέγραψε για την σκέψη του κ. Παπανδρέου και με συνεχή δημοσιεύματα επεδίωξε να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερες πηγές για την εξασφάλιση βιβλίων.

Μία από αυτές τις προσπάθειες οδήγησε και στην πρώτη συνάντηση, πέρυσι το καλοκαίρι, ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, με αποτέλεσμα και ο Δήμος της πόλης να μπει ενεργά στην προσπάθεια.

Και ακολούθησε η επικοινωνία και με το Πανεπιστήμιο Πατρών για να ανοίξει ο δρόμος της επίσημης αλληλογραφίας μεταξύ Ελληνικής Πρεσβείας και Πρυτανικών αρχών.

104458325 10216585052875298 5100030232795308010 o

6 ΕΣΤΙΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ, 9 ΟΙ ΗΠΑ!

Τα βιβλία έχουν δοθεί στις Ελληνικές Εστίες που δημιούργησε εδώ και ένα χρόνο ο Πρέσβης Δημήτρης Παπανδρέου. Με την προσπάθεια αυτή επιτυγχάνεται διά του soft power του πολιτισμού, η διείσδυση της Ελλάδος στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στοιχείο που μπορεί να διευκολύνει την άσκηση ευρύτερων πολιτικών στόχων.

Ο πατρινός στην καταγωγή Διπλωμάτης, μέχρι τώρα έχει ιδρύσει με μηδαμινό κόστος συνολικά πέντε εστίες και επίκειται πολύ σύντομα και η σύσταση μιας ακόμα. Δηλαδή συνολικά, έξι εστίες με ελληνικά βιβλία που θα είναι στη διάθεση των φοιτητών των πανεπιστήμιων του Σεράγεβο αλλά και πολλών σχολείων σε όλη τη χώρα.

Με τους νέους να έχουν την δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με ελληνικά κείμενα, θα μπορούν να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και να μαθαίνουν την ιστορία από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια. Έτσι, η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στην γείτονα χώρα διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό και συναγωνιζόμενη μάλιστα τις «τεράστιες» ΗΠΑ που αντιστοίχως διατηρούν… 9 τέτοιες Εστίες!

 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

φωτό για 1ο θέμα πανεπσιτημιο φωτισμος 1

Απομένει ήδη λιγότερο από μήνας μέχρι τις 23 Μαΐου, οπότε στο Σεράγεβο θα υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του εκεί Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου της Πάτρας, που συνέδραμε καθοριστικά και με ιδιαίτερο ζήλο στην προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού με σκοπό τον εμπλουτισμό της εκεί ελληνικής βιβλιοθήκης.

φωτό για 1ο θέμα πανεπσιτημιο φωτισμος 2

 

Ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας δήλωσε στην «Πολιτεία» για το θέμα: «Είναι κάτι ξεχωριστής σημασίας, για αυτό και από την πρώτη στιγμή ως Πανεπιστήμιο ανταποκριθήκαμε και σταθήκαμε ενεργά δίπλα σε αυτή την προσπάθεια». Μάλιστα στην ιστορική συνάντηση του Μαΐου, απεσταλμένος θα είναι ο Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος, Ph.D. Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστήμιο Πατρών και άνθρωπος που έχει αναπτύξει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο.

«Δεν αποκλείεται όμως να παραστώ και προσωπικά ο ίδιος, γιατί είναι κάτι τόσο σημαντικό που επιθυμώ να είμαι εκεί», τόνισε με νόημα ο κ. Μπούρας.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top