Ελληνοτουρκικά: H Σύνοδος Κορυφής έδειξε… Ιούνιο

Facebook
Twitter
Μετά και τη Σύνοδο Κορυφής και τις αποφάσεις που πάρθηκαν, όλα δείχνουν Ιούνιο για έναρξη εφαρμογής της θετικής ατζέντας στην Τουρκία που μέχρι τότε θα πρέπει να απέχει από κάθε προκλητική ενέργεια.

Μια τρίμηνη περίοδο στενής παρακολούθησης θα περάσει η Άγκυρα από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς πριν ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται η περίφημη “θετική ατζέντα” που περιλαμβάνεται στην Έκθεση Μπορέλ και αφορά μια σειρά θετικών μέτρων που μπορεί να βελτιώσουν τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Η Άγκυρα θα πρέπει να αποδείξει πως ενδιαφέρεται για τις τέσσερις πτυχές της θετικής ατζέντας: τον εκσυγχρονισμό δηλαδή της τελωνειακής ένωσης, τη βελτίωση της κινητικότητας (την φιλευθεροποίηση δηλαδή του καθεστώτος των θεωρήσεων), την επανέναρξη των υψηλών πολιτικών διαλόγων και κυρίως, την νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Για το ξεδίπλωμα της θετικής ατζέντας προαπαιτούμενο αποτελεί η αποχή προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στο πεδίο, αλλά και πρόοδος στο Κυπριακό.

Άλλωστε στα τέλη του επόμενου μήνα στη Γενεύη, η πενταμερής διάσκεψη αναμένεται να δείξει το εάν υπάρχουν περιθώρια προόδου στις συνομιλίες των δυο κοινοτήτων ή εάν διαπιστωθεί πλήρης διαφωνία.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top