Ελπίδα και φόβος μαζί στα Καλάβρυτα – Μεντζελόπουλος και Δαφαλιάς μιλούν στην «Πολιτεία»

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι η… ύστατη ευκαιρία για τους ξενοδόχους των Καλαβρύτων ώστε να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους και να αρχίσουν να στήνονται ξανά στα πόδια τους.

Μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της πανδημίας και των συνεχών lockdown, τώρα ατενίζουν την περίοδο των επερχόμενων γιορτών με αισιοδοξία αλλά και φόβο. Αισιοδοξία, επειδή διαπιστώνουν ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση. Αλλά και φόβο, επειδή ακόμα και την τελευταία στιγμή μπορεί να γυρίσουν όλα… ανάποδα σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

«Δεν θέλουμε ούτε καν να σκεφτόμαστε Χριστούγεννα όπως τα περυσινά», λέει στην «Πολιτεία» ο Κώστας Δαφαλιάς (ένθετη φωτογραφία, πάνω) πρόεδρος των ιδιοκτητών ξενοδοχείων της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι όλα τα καταλύματα παρέμειναν κλειστά, με τις υπέρογκες υποχρεώσεις να «τρέχουν» και τους περισσότερους επιχειρηματίες να δηλώνουν αδυναμία κάλυψης τους. Στα Καλάβρυτα λειτουργούν άνω των 20 μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και πολλά συγκροτήματα μικρότερης κλίμακας.

Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Δαφαλιά, καταγράφεται εδώ και καιρό μια αύξηση ενδιαφέροντος για διαμονή στα Καλάβρυτα την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η πληρότητα μέχρι στιγμής φθάνει περίπου στο 70%!

«Υπάρχει σε εξέλιξη μια δυναμική, που μας δίνει ελπίδα. Ελπίζουμε να καταλήξουμε στις γιορτές χωρίς απρόοπτα και επιτέλους να δουλέψουμε και να πάρουμε τα πάνω μας. Διότι παράλληλα βλέπουμε πως είναι σε εξέλιξη κι ένα δυναμικό φαινόμενο, αναφορικά με τα κρούσματα, γεγονός που επηρεάζει τα πάντα ακόμα και την ψυχολογία», σχολιάζει ο ίδιος στις δηλώσεις του.

Με άλλα λόγια, ναι μεν υπάρχει έκδηλος ο φόβος ξαφνικής χειροτέρεψης της κατάστασης, από την άλλη όμως υπάρχει και η ανησυχία για την κακή ψυχολογία του κόσμου απ’ όλο αυτό που βιώνει η κοινωνία. Γεγονός που «σφίγγει» το εορταστικό κλίμα και πρακτικά μεταφράζεται σε περιορισμένη καλή διάθεση για διακοπές Χριστουγέννων.

Έτσι, οι ξενοδόχοι της περιοχής κλείνουν τα δωμάτια στους εν δυνάμει επισκέπτες των Καλαβρύτων αλλά το κάνουν με κομμένη την ανάσα, αισθανόμενοι έντονα την ανασφάλεια υπό την απειλή των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Προφανώς η ροή της ζήτησης είναι λίγο χαμηλωμένη σε σχέση με πριν, αλλά επικρατεί ικανοποίηση από πλευράς μας τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένων των συνθηκών που διανύουμε. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά», σημειώνει ο κ. Δαφαλιάς.

Untitled 27

ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ «ΣΠΑΣΜΕΝΑ»;

Το ερώτημα είναι αν η λειτουργία φέτος των ξενοδοχείων θα είναι ικανή για να καλύψει τα τεράστια οικονομικά κενά που άφησαν πίσω τους οι συνεχείς αναστολές λειτουργίας. Αναστολές, εν μέσω χειμερινών περιόδων που ήταν και οι μόνες κατά τις οποίες λειτουργούν στο «φουλ» οι αντίστοιχες επιχειρήσεις της συγκεκριμένης περιοχής αφού αποτελεί δημοφιλή τόπο προορισμού για το χειμώνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του περυσινού Δεκέμβρη τα ξενοδοχεία όλης της χώρας είχαν υποστεί απώλειες της τάξης 66,5% ενώ ειδικά της περιοχής της Αχαΐας το ποσοστό ξεπέρασε το 44,5%.

Ήταν στοιχεία, μάλιστα, που είχαν χρησιμοποιηθεί τότε από τον Αχαιό βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Άγγελο Τσιγκρή, σε ειδική ερώτηση του στη Βουλή αναφορικά με την πολιτική που ο ίδιος ζητούσε να ακολουθηθεί για την έμπρακτη στήριξη και διάσωση των εν λόγω επιχειρήσεων.

ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι η όποια βοήθεια υπήρξε δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές, καθημερινές ζημιές που είχαν υποστεί οι επαγγελματίες του κλάδου. Που το χειμώνα, που συνήθως δουλεύουν, είχαν κλειστά τα ξενοδοχεία τους και το καλοκαίρι, που δεν είναι η περίοδος αυξημένης ζήτησης, παρέμεναν ανοιχτά. Έτσι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην περιοχή των Καλαβρύτων υπέστησαν ζημιά που ξεκινούσε από το 30% και ξεπερνούσε ακόμα και το 50%, με το ποσοστό αυτό όμως να αφορά τελικά τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις του κλάδου!

Και ήταν μια οικονομική ζημιά που μετακύλησε στην τοπική οικονομία αφού η συντριπτική πλειονότητα των ορεινών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στράφηκε προς τον αναγκαστικό περιορισμό του εργατικού δυναμικού, άρα λιγότεροι εργαζόμενοι και περισσότεροι άνεργοι.

Ενώ παράλληλα, μείωσαν στον μέγιστο βαθμό τις προμήθειες τους και την χρήση διαφόρων τύπων υπηρεσιών, άρα σημειώθηκε μικρότερη ροή χρημάτων προς επιχειρήσεις οι οποίες βασίζονται στην τροφοδοσία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και είδαν τα έσοδα τους να «πέφτουν» κατακόρυφα.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΦΑΛΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: «70% ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 2019»

Και ενώ στα Καλάβρυτα καταγράφουν 70% πληρότητα με βάση τη μέχρι στιγμής ζήτηση και κάνουν τον… σταυρό τους για να παραμείνουν όλα ανοιχτά τα Χριστούγεννα και να υπάρξει κίνηση, στην Πάτρα η αναζήτηση καταλύματος για την περίοδο των εορτών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση σε σχέση με το 2019, δηλαδή προ κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Πάτρας, Ηλία Μεντζελόπουλο, (ένθετη φωτογραφία στο κέντρο): «Βρισκόμαστε 70% κάτω από αυτό που δουλεύαμε τέτοιες περιόδους το 2019». Βέβαια διευκρινίζει ότι η Πάτρα δεν συγκαταλέγεται παραδοσιακά στους χριστουγεννιάτικους προορισμούς, ωστόσο προ της εμφάνισης της πανδημίας η κίνηση ήταν πολύ μεγαλύτερη (κατά 70%) από αυτήν που καταγράφεται σήμερα.

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΒΕΓΙΟΝ

Εκείνο στο οποίο επενδύουν πολλά από τα ξενοδοχεία της Πάτρας, είναι τα εορταστικά ρεβεγιόν (Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς). Όμως εκεί φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Το οποίο αφορά στο ότι με βάση τις εξελίξεις στην πανδημία, τα πάντα είναι ρευστά.

«Εν ολίγοις, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα ρεβεγιόν. Έχουμε, για παράδειγμα, γκρουπ από τη βόρεια Ελλάδα που ενδιαφέρεται αλλά μέχρι τότε ποιος ξέρει τι θα ισχύει και τι όχι;», σημειώνει ο κ. Μεντζελόπουλος. Και είναι ένα γεγονός που εν τέλει υψώνει εμπόδια στη λειτουργία οργανωμένων ξενοδοχείων της πόλης καθώς αποθαρρύνει κάθε εν δυνάμει επισκέπτη.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top