ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ελπίδες αλλά και αγωνίες στην αγορά του Αιγίου -Ι. Φωτήλας και Γ. Ντίνος μιλούν στην “Πολιτεία”

1 6
Αχαΐα δεν είναι μόνο η Πάτρα και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον στρέφεται με το ίδιο έντονο ενδιαφέρον στο πώς ξεκίνησε την επαναλειτουργία της η αγορά της Αιγιάλειας, τόσο στο λιανεμπόριο, όσο όμως και στην Εστίαση.

Ο έντονος προβληματισμός «ήρθε» πριν λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του προέδρου του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής της Αιγιάλειας, Στράτου Βαρδάκη, ότι «το 30% των καταστημάτων Εστίασης δεν θα ανοίξουν καν…».

Ήταν μια δήλωση με την οποία ο εκπρόσωπος του κλάδου στην περιοχή θέλησε να αποτυπώσει το ιδιαίτερα αρνητικό και δυσάρεστο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και το οποίο, βάσει τον λεγομένων του, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ώστε για μερίδα επιχειρηματιών να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση.

Την ίδια ώρα, όμως, ο πατρινός πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου, ο οποίος εμφανίστηκε λιγότερο απαισιόδοξος, σε σχέση τουλάχιστον με ένα τόσο αυξημένο ποσοστό επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν, διευκρινίζοντας ότι σαφώς θα υπάρξουν πολλοί επαγγελματίες που δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν άμεσα αλλά θα το πράξουν τις επόμενες μέρες. Εξηγώντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρονική στιγμή του ανοίγματος, λόγω τροφοδοσίας σε φρέσκα προϊόντα.

Ntinos

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, ο οποίος με σχετικές δηλώσεις του στην «Πολιτεία» επισημαίνει την αγωνιώδη προσοχή που ο Δήμος Αιγιαλείας επιδεικνύει στο πόσες επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν, τονίζοντας ότι «κάθε απώλεια (κλείσιμο), είναι πλήγμα τόσο για τον ίδιο τον επιχειρηματία, όσο όμως και για ολόκληρη την αγορά». Διευκρινίζοντας ότι από την πλευρά του ο Δήμος Αιγιαλείας έχει προχωρήσει έγκαιρα στη λήψη αποφάσεων που αποσκοπούν στη διαρκή στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και διαβεβαιώνει ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να κινείται η δημοτική αρχή, μ’ επικεφαλής τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η επαναλειτουργία του συνόλου του επιχειρήσεων που λειτουργούσαν και πριν την έναρξη της πανδημίας, είτε στον χώρο της Εστίασης, είτε στον κλάδο του λιανεμπορίου, κι όχι μόνο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Το βέβαιο είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες, τουλάχιστον στον χώρο της Εστίασης στην Αιγιάλειας επικρατούσε προβληματισμός. Κυρίως για το πώς θα γινόταν η επανεκκίνηση. Όλα αυτά όμως με τις παράλληλες προετοιμασίες να είναι πυρετώδεις και να περιλαμβάνουν ακόμα και εργασίες ανακαίνισης καταστημάτων.

Έστω και με τις λιγοστές οικονομικές δυνάμεις που τους είχαν απομείνει και επενδύθηκαν στον στόχο της επανάκαμψης. Έστω κι αν αυτή συνοδεύεται με δύσκολα περιοριστικά μέτρα που εξ ορισμού θα περιορίσουν τον συνολικό τζίρο. Εκείνο που επίσης όμως επεσήμανε ο κ. Βαρδάκης ήταν το… στοίχημα της μεθεπόμενης μέρας. Όχι αυτής, δηλαδή, του ανοίγματος αλλά της συνέχειας στο άμεσο μέλλον. Λέγοντας χαρακτηριστικά ο κόσμος δεν μπορεί άλλο μέσα και περιμένει πώς και πώς να βγει, άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε το τώρα, αλλά το μετά και τη διάρκεια…

«Περπάτησα την τοπική αγορά του Αιγίου για να συναντήσω τους καταστηματάρχες και να συζητήσω για την σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς», λέει στην «Πολιτεία» ο Ιάσωνας Φωτήλας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Ντίνος επαναλαμβάνει την πρόθεση της δημοτικής αρχής της Αιγιάλειας να είναι έμπρακτα στο πλευρό των καταστηματαρχών εκφράζοντας παράλληλα την ευχή: «Οι επαγγελματίες να επιστρέψουν υγιείς, να μην βιώσουν ποτέ πάλι ανάλογες καταστάσεις και να αφεθούν απερίσπαστοι, χωρίς αλλά προβλήματα, στην ανάπτυξη της εργασίας τους».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΦΩΤΗΛΑ ΣΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Την τοπική αγορά της πόλης του Αιγίου δεν άφησε εκτός ατζέντας του ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσωνας Φωτήλας ο οποίος μαζί με συνεργάτες του πραγματοποίησε προ ημερών επίσκεψη ουσίας και όχι εθιμοτυπικού χαρακτήρα, στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Λέμε ουσίας διότι ο βουλευτής επιδόθηκε σε περπάτημα στα εμπορικά μαγαζιά μιλώντας με την πλειονότητα των επαγγελματιών και καταγράφοντας τα πρώτα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

Ο ίδιος ερωτηθείς από την «Πολιτεία» ανέφερε: «Περπάτησα την τοπική αγορά του Αιγίου για να συναντήσω τους καταστηματάρχες και να συζητήσω για την σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς, για τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης με την επιδότηση των πάγιων δαπανών τους, τις επιστρεπτέες επιχορηγήσεις και την μείωση των ενοικίων. Όπως μου είπαν χαρακτηριστικά κατόρθωσαν να επιβιώσουν και να ορθοποδήσουν και ελπίζουν και να ανακάμψουν σύντομα».

Το θετικό που επεσήμαναν οι Αιγιώτες έμποροι στον Ι. Φωτήλα ήταν ότι άνοιξαν εν μέσω εορτών με αποτέλεσμα να καταγράφεται ήδη αύξηση της κατανάλωσης.

«Αυτό που ευχόμαστε όλοι από κοινού είναι να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα και οι εμβολιασμοί ν’ αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο μη λειτουργίας των καταστημάτων τους στο μέλλον. Ανταλλάξαμε εγκάρδιες ευχές και τους διαβεβαίωσα για την αμέριστη στήριξη μου κάθε έμπορο, όπως το κάνω και για κάθε μέλος της Εστίασης, στο Αίγιο και αλλού», συμπλήρωσε ο Αχαιός βουλευτής.

Fotilas

You may also like

Comments are closed.