ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

To μισό υπουργικό συμβούλιο “ενώπιος ενωπίω” στο Επιμελητήριο Αχαΐας

1 κεντρικη 1

Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αχαΐας για την κρίσιμης σημασίας ευρεία υπουργική σύσκεψη σε ένα απευθείας τετ α τετ με τους παραγωγικούς φορείς.

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Αν και η συζήτηση επικεντρώθηκε στα όσα είπε και έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Αχαΐα, εν τούτοις τίποτα δεν μπορεί να επισκιάσει τη σοβαρότητα και κρισιμότητα της ευρείας σύσκεψης υπουργών και φορέων στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Δε θα μπορούσε άλλωστε, διότι φανταστείτε… τι σημαίνει για την Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή, να βρίσκεται σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο ενώπιον ενωπίω με άπαντες τους εκπροσώπους των φορέωνπου αντιπροσωπεύουν τους ανθρώπους της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, των επιστημών κ.ο.κ..

Ήταν η «χρυσή» ευκαιρία για όλους – και για τον τόπο μας- να μπορούν οι εκπρόσωποι να κοιτάξουν κατάματα τον εκάστοτε υπουργό και να του θέσουν κατ’ ιδίαν φλέγοντα θέματα, που σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να προηγηθεί χρονοβόρα διαδικασία μόνο και μόνο για ενημερωθεί, στην καλύτερη με κάποιο έγγραφο, ο ίδιος υπουργός.

Πρόκειται σαφώς για μια αξιοσημείωτη «νίκη» του Επιμελητηρίου Αχαΐας, που κατόρθωσε από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση, να οργανώσει την εν λόγω ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών, γενικών γραμματέων υπουργείων, διοικητών οργανισμών και εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων ης περιοχής μας. Ήταν μια ευκαιρία άμεσων απαντήσεων για ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος για να διευθετηθούν σε πραγματικό χρόνο.

 

ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΠΛ. ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ

1 ένθετη Πλ. Μαρλαφέκας

 

«Θεωρώ ότι είναι προφανής η σημασία αυτού που έγινε στο Επιμελητήριο», σχολιάζει στην «Πολιτεία» ο πρόεδρος του κ. Πλάτων Μαρλαφέκας ο οποίος ως γνωστόν στη διάρκεια της ευρείας αυτής σύσκεψης φρόντισε να θέσει τρεις πυλώνες που μαζί με τα λοιπά έργα υποδομής στην περιοχή θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην οικονομική της ανάπτυξη.

Τρεις πυλώνες, όπως νέα ζώνη καινοτομίας, νέο εμπορικό λιμάνι και Αυτοκινητοδρόμιο Αχαΐας. Όπως άλλωστε τόνισε στην εισήγηση του, πρόκειται για τρεις ουσιαστικές πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή κατεύθυνση της Πάτρας.

Μιας Πάτρας, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο οικονομικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, ως βασικούς πόλος ανάπτυξης, και που ως τρίτος πόλος ανάπτυξης στη χώρα χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της, στο πλαίσιο της περιφερειακής ολοκλήρωσης, κάνοντας τον καθοριστικότερο σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο.

«Η Πάτρα, το τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, μια πρωτεύουσα με γεωοικονομική στρατηγική θέση, ένας κόμβος που διασταυρώνει οδικές, θαλάσσιες, αλλά και στο άμεσο μέλλον και σιδηροδρομικές αρτηρίες, (πολύ σύντομα θέλουμε να πιστεύουμε), αξίζει την πραγματοποίηση κάθε ονείρου όλων μας. Όλων όσοι οραματιζόμαστε μια πόλη με αλματώδη αλλά σταθερή οικονομική ανάπτυξη», τονίζει διευκρινιστικά στην «Πολιτεία».

 

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

1 κεντρικη 2

Από Υπουργεία…

Οι Υπουργοί που συμμετείχαν ήταν οι: κ. Ν. Παπαθανάσης (Αν. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων), κ. Α. Σκέρτσος, (Υπουργός Επικρατείας),  κ. Γ. Πλακιωτάκης (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Β. Κικίλιας (Υπουργός Τουρισμού), κ. Θ. Σκυλακάκης (Αν. Υπουργός  Οικονομικών), κα. Α. Γκάγκα (Αν. Υπουργός Υγείας), κ. Α. Βεσυρόπουλος (Υφυπουργός Οικονομικών), κ. Γ. Καραγιάννης (Υφυπουργός Υποδομών), κ. Α. Συρίγος (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων), κ. Ν. Ταγαράς (Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος). Ενώ στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς: Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κυριαζής, Συντονισμού διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκος, Συντονισμού κ. Κοντογεώργης, Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή κ. Αναγνωστόπουλος και Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής ο κ. Ζερβός, όπως επίσης και ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ κ. Πρωτοψάλτης.

Από τοπικούς Φορείς…

Αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων που συμμετείχαν ήταν οι: Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος κ. Β. Αϊβαλής, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Γ. Παππάς, Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Θ. Πετρόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ Πελ/σου και Δυτικής Ελλάδος κ. Κλ. Μπάρλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ κ. Π. Τσώνης, Ταμίας του ΟΕΒΕΣΝΑ κ. Τ. Κάπας,  Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελ. Και Δυτ. Ελλάδος κ. Γ. Βαγενάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων κ. Γ. Τελώνης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών κ. Κ. Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ κ. Τ. Γιατράς, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κα Α. Μαστοράκου και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Θ. Ζούπας.

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

20 e1670402692963

 

 

You may also like

Comments are closed.