ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: «Πατάει καλά» ο στόχος για ανάπτυξη 2,5% εφέτος

Facebook
Twitter
elliniki-oikonomia-anaptyxi

Προς νέα εντυπωσιακή επίδοση κινείται το 2024 η ελληνική οικονομία. Με «ατμομηχανή» τις επενδύσεις και τον τουρισμό, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας αυξήθηκε 2,1% στο α΄τριμηνο φέτος (έναντι του α΄τριμήνου πέρυσι).

Η επίδοση αυτή φαίνεται να υπερβαίνει τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει για φέτος ετήσια ανάπτυξη 2,5% «ποντάροντας» σε ρυθμούς κοντά στο 3% λόγω του ισχυρού τουριστικού ρεύματος που αναμένεται να επιδράσει ανοδικά στο 2ο και 3ο τρίμηνο του έτους.

Η Αθήνα διαψεύδει ευχάριστα πάντως τις τελευταίες προβλέψεις που δημοσίευσε τέλη Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκεί προέβλεπε συνολικά για φέτος ετήσια ανάπτυξης 2,2%.

Με αύξηση 2,1% από την αρχή της χρονιάς όμως, φαντάζει σχεδόν αδύνατον να μην ξεπεραστεί σημαντικά λόγω του νέου άλματος που αναμένεται στον Τουρισμό. Ειδικά αν ληφθεί υπόψιν ότι το 3ο τρίμηνο της περσινής χρονιάς αποδείχθηκε καταστροφικό, λόγω της μεγάλης πλημμύρας στη Θεσσαλία, μπορεί το άλμα του ΑΕΠ το καλοκαίρι να ξεπεράσει και το 3%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί τελικά να αποδειχθεί και εξαπλάσια από τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (0,8% σύμφωνα με την Επιτροπή) καθώς ήδη είναι πεταπλάσια!

Οφέλη για όλους

Όπως τονίζει σε ανάλυσή του για τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Τάσος Αναστασάτος, η επίδοση αυτή υπερέβη τη μέση εκτίμηση της αγοράς για ανάπτυξη 1,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε ξανά έναντι της Ευρωζώνης (+0,4% σε ετήσια βάση). Τέτοιου μεγέθους υπεραπόδοση ή και μεγαλύτερη είναι αναγκαία για πολλά χρόνια ακόμα έτσι ώστε να μειωθεί σε έναν βαθμό η απόσταση που χωρίζει την ελληνική οικονομία από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Εκτός από επιπλέον εισόδημα και θέσεις εργασίας που προσφέρει στη χώρα πάντως, η αύξηση του ΑΕΠ συμβάλλει καθοριστικά σε δύο στοιχεία που αφορούν κάθε πολίτη: μειώνονται το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι περιορίζονται οι ανάγκες και η πίεση των Βρυξελλών για μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας που θα απαιτηθούν να ληφθούν σχεδόν στη μισή Ευρώπη μετά τις εκλογές.

Επιπλέον φέρνει πιο κοντά νέες αναβαθμίσεις που θα ρίξουν τα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές και θα μειώσουν την επιβάρυνση του κράτους και των φορολογουμένων για πληρωμές τόκων (της τάξεως των 5 δισ. ετησίως σήμερα ή πάνω από δύο εισπράξεις ΕΝΦΙΑ το χρόνο).

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top