ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ενα διαδικτυακό συνέδριο γενεαλογίας φέρνει κοντά Έλληνες από όλο τον κόσμο

Facebook
Twitter
Από πού κρατά η σκούφια μας; Ρωτώντας τον παππού ή τη γιαγιά, μπαρμπάδες και συντοπίτες, το οικογενειακό δένδρο στην Ελλάδα σκαρώνεται σχετικά εύκολα, τουλάχιστον μέχρι 2-3 γενιές πριν. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που τις απαντήσεις αυτές τις δίνουν τα καλά οργανωμένα αρχεία, εδώ τις ακούμε, συνήθως, από χείλη συγγενών.

Τι συμβαίνει, όμως, αν η οικογένεια μετανάστευσε στον Καναδά, στην Αμερική, στην Αυστραλία ή στη Γερμανία και η πρόσβαση στο παρελθόν είναι δύσκολη; Και το να επισκεφθεί ένας ομογενής που δεν μιλάει ελληνικά την ιδιαίτερη πατρίδα του για να βγάλει άκρη ακούγεται (και είναι) πραγματική οδύσσεια.

Ένας νεαρός ιστορικός, ο Γρηγόρης Κόντος, είδε στο προσωπικό του ενδιαφέρον για τη γενεαλογία και μια επαγγελματική ευκαιρία. Έτσι, το 2020 έφτιαξε την εταιρεία Greek Ancestry, συγκεντρώνοντας μια δεξαμενή αρχείων που βοηθά Έλληνες εντός και εκτός συνόρων να βρουν περισσότερα

Στις 29 και 30 Ιανουαρίου, το διαδικτυακό συνέδριο ελληνικής γενεαλογίας έρχεται να συνδράμει όσους αναζητούν τις ρίζες και την οικογενειακή τους ιστορία και τον τελευταίο καιρό είναι αλήθεια ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι του απόδημου ελληνισμού μπαίνουν στον κόπο να μάθουν περισσότερα για τον τόπο και τους προγόνους τους.

Ενδιαφέρονται να βρουν στοιχεία για το μεγάλο ταξίδι που έκαναν από τα χωριά τους προς τις νέες πατρίδες, αλλά και για όσους πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή έζησαν τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Έτσι, το συνέδριο φιλοδοξεί να καλύψει ποικιλία θεματικών με τη βοήθεια σπουδαίων συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Γκατζογιάννης, ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, οι Ελληνοαμερικανίδες γενεαλόγοι Carol Kostakos και Georgia Stryker, με τεράστια συμβολή στη διατήρηση της αρχειακής κληρονομιάς της Λακωνίας.

ena-diadiktyako-synedrio-genealogias-fernei-konta-ellines-apo-olo-ton-kosmo2
Έλληνες μετανάστες πάνε στη Γερμανία.

Ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός θα αναφερθεί στην ιστορία της γερμανικής κατοχής και του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων και η Linda (Ευτυχία) Carol Trotter θα μιλήσει για τα υιοθετημένα ελληνόπουλα των δεκαετιών του 1950 και του 1960, ένα θέμα που πρόσφατα άρχισε να απασχολεί την επικαιρότητα.

Αναφορά θα γίνει και στα βενετικά και οθωμανικά αρχεία που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά και στις νέες ψηφιακές δυνατότητες αναζήτησης που έχουν τεθεί στην υπηρεσία της γενεαλογίας.

Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν και θα προβληθεί στο κανάλι του Greek Ancestry στο YouTube.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top