ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ένα «γκάζι» στην Ακτή Δυμαίων ξυπνάει κάθε νύχτα κοντά 1.000 πατρινούς! 

akti dimaion
Μπορεί η «Πολιτεία» να μοιάζει μ’ ένα μικρό «γαλατικό χωριό». Δηλαδή, προσπαθούμε, κόντρα σ’ όλες τις συνθήκες, να δώσουμε αφορμές ώστε να διορθωθούν πράγματα που κάνουν την καθημερινότητα μας αβάσταχτη και προβληματική. Και κάπως έτσι να γίνει πιο ανθρώπινη και ομορφότερη αυτή η όντως όμορφη πόλη που οι μόνοι που τη ρυπαίνουν και την ασχημαίνουν είναι οι κάτοικοι της. Όλοι εμείς, δηλαδή. Συνειδητά ή ασυνείδητα.

Γράφαμε, λοιπόν, στο περασμένο φύλλο μας, για το «σαματά» των κομμένων εξατμίσεων που «κάθε βράδυ -μα, κάθε βράδυ- ξεσηκώνεται σε δρόμους όπως η Ακτή Δυμαίων, η Ηρώων Πολυτεχνείου, η Πανεπιστημίου, η Ευβοίας, η Ακρωτηρίου, η Τσερτίδου, αλλά και κεντρικότεροι, όπως η Γούναρη, φυσικά η Κορίνθου και η Αγίου Ανδρέου».

Και αναρωτιόμασταν για το τι κάνει η Αστυνομία για τις κομμένες εξατμίσεις που στο πέρασμα τους μπορούν μ’ ένα μόνο «γκάζι» και σε λίγα δευτερόλεπτα να πετάξουν απ’ τον ύπνο 1.000 πατρινούς.

Και κάπου εκεί, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, χτύπησε το τηλέφωνο. Και ήρθε η συνδρομή πολύ γνωστού ιδιώτη γιατρού -με ιατρείο στην πολύβουη οδό Κορίνθου- ο οποίος ζητώντας μάς ανωνυμία, μάς επεσήμανε ότι η ηχορύπανση δεν διαταράσσει μόνο τον ύπνο.

«Αυτό είναι το λιγότερο», μάς είπε. Γιατί έπονται και άλλες αναταραχές. Όπως: Διαταραχές στο νευρικό σύστημα και ορμονικές διαταραχές. Στη συνέχεια, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και ένταση του άγχους. Και, φυσικά, περισσότερα ξενύχτια, χαμηλότερη παραγωγικότητα και διαρκής εσωστρέφεια.

Όλα αυτά είναι το φυσικό επακόλουθο θορύβων που ξεπερνούν τα 85 ντεσιμπέλ.

Στη δε διεθνή βιβλιογραφία, λέγεται ότι όσοι εκτίθενται σε θορύβους άνω των 85 ντεσιμπέλ, συνηθισμένη συνθήκη στην Ακτή Δυμαίων ή στην Ηρώων Πολυτεχνείου, είναι οι πρώτοι υποψήφιοι βαρήκοοι. Και μαζί, υποψήφιοι καρδιοπαθείς. Άραγε, θα ευαισθητοποιηθεί κάποια αρχή να βάλει τέλος σ’ αυτή την κατάσταση;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.