Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη 12η Αυγούστου 2025, την ημέρα που οι μεγάλες πυρκαγιές δοκίμασαν σκληρά την Πάτρα, τη Δυτική Αχαΐα και τον Ερύμανθο. Υπήρξαν αποζημιώσεις; Γίνονται έργα;
«Ναι» είναι η απάντηση του αντιδημάρχου Παναγιώτη Μελά στην «Πολιτεία». Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής τίθεται επί τάπητος το ζήτημα της κατανομής των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε το κράτος στον Δήμο Πατρέων για συγκεκριμένα έργα αποκατάστασης μετά τις ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
– Ένα μεγάλο έργο θα πραγματοποιηθεί στη Βούντενη, στον δρόμο κοντά στο σχολικό συγκρότημα της περιοχής.
– Το δεύτερο μεγάλο έργο αφορά την περιβόητη οδό Ομήρου στην Αρόη, στον δρόμο που έχει υποστεί σοβαρή καθίζηση.
– Παράλληλα, εκτελούνται και μικρότερες παρεμβάσεις. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Μελάς, για την οδό Υπαπαντής στην περιοχή του Γηροκομειού, κατασκευάστηκε ήδη τοίχος αντιστήριξης με αποκλειστική χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων και το έργο είναι πλέον έτοιμο.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ
Αυτό, όμως, που παραμένει επιτακτικό είναι η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε υποδομές στον μηχανισμό πρόληψης και κατάσβεσης. Η ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις έγινε ακόμη πιο έντονη μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στις Νεραντζιές Αιγιαλείας -που οδήγησαν σε προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από τον Νέο Ερινεό και την Αρραβωνίτσα προκαλώντας ζημιές σε ελαιώνες- αλλά και στο Φλόκα Δυτικής Αχαΐας.
Τα περιστατικά μας υπενθυμίζουν ότι οι περσινές καταστροφές δεν αποτελούν απλώς μια τραυματική ανάμνηση. Μέσα στο 2026 έχουν ήδη καταγραφεί 113 δασικές πυρκαγιές στους πέντε δήμους του νομού Αχαΐας:
54 στη Δυτική Αχαΐα
25 στην Αιγιάλεια
22 στον Δήμο Πατρέων
8 στα Καλάβρυτα
4 στον Ερύμανθο
Τα στοιχεία δεν σημαίνουν ότι όλες οι πυρκαγιές έλαβαν μεγάλες διαστάσεις, αποτυπώνουν όμως τη διαρκή πίεση που δέχεται ο νομός.
Οι πέντε δήμοι της Αχαΐας έλαβαν για το 2026 περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για δράσεις πυροπροστασίας, ποσό αυξημένο κατά 26% σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Παράλληλα, έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους σχεδόν 450.000 ευρώ για καθαρισμούς οδικών δικτύων, απομάκρυνση καύσιμης ύλης και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη, ο οποίος έχει την επιχειρησιακή ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, στο πεδίο εφαρμόζεται ένα πυκνότερο σύστημα περιπολιών με πυροσβεστικά οχήματα. Στη Δυτική Ελλάδα αξιοποιούνται συνολικά 7 drones για τον έγκαιρο εντοπισμό καπνού και την ακαριαία κινητοποίηση. Στην Αχαΐα προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση 4 ανοικτών υδατοδεξαμενών χωρητικότητας 80 τόνων η καθεμία (δύο στον Δήμο Πατρέων, μία στον Ερύμανθο και μία στη ΒΙ.ΠΕ. Δυτικής Αχαΐας) για τη δραστική μείωση του χρόνου ανεφοδιασμού επίγειων και εναέριων μέσων.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης


