ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο 18χρονος Κωνσταντίνος Μαλιάρης από την Ναύπακτο που έγινε δεκτός στο Χάρβαρντ, γράφει τη δική του σελίδα με όραμα για τον τόπο του και τους νέους

Μέσα από τα Lego τα παιδιά κατανοούν τα λογικά βήματα του σχεδιασμού ενός Η/Υ

ΔΕΥΤΕΡΗ 1

Ο 18χρονος Κωνσταντίνος Μαλιάρης (φωτογραφία) μεγάλωσε στην επαρχία και την πόλη της Ναυπάκτου αλλά όχι σε μια «τυπική» οικογένεια. Με πατέρα προγραμματιστή στους Η/Υ ο οποίος μάλιστα εργαζόταν από το σπίτι πολύ πριν την πανδημία του κορωνοϊού, άδραξε την ευκαιρία να αποκτήσει σε μικρή ηλικία βασικές δεξιότητMALIARISες και γνώσεις πάνω στη νέα τεχνολογία.

Έχοντας σημαντικά εφόδια κατάφερε να διακριθεί πρόσφατα στην αστρονομία (χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο το 2021) και την ρομποτική (χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο με την εθνική ομάδα το 2021). Πολλά από τα όνειρα του έγιναν πράξη γρήγορα καθώς έχει επιλεγεί ως συνεργάτης (internship) στο CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για Πυρηνική Έρευνα, στη Γενεύη της Ελβετίας, ενώ διατηρεί στις αποσκευές του μια πλήρη προπτυχιακή υποτροφία από το Harvard (απευθείας από δημόσιο σχολείο).

Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει όμως, από πολλά άλλα παιδιά που διαθέτουν σημαντικά εφόδια ήδη στις βαλίτσες τους, είναι ότι επέλεξε να παραμείνει και να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Ναύπακτοόπου είναι η μόνιμη κατοικία της οικογένειας. Άνοιξε τα φτερά του νωρίς μέσα στο σπίτι και -σε αυτή τη φάση- προτιμά να κάνει μεγάλες πτήσεις γύρω από την εστία του. Έναν τόπο όπου οι παροχές, με τη συνδρομή της νέας τεχνολογίας, δεν είναι πλέον αμελητέες, ενώ και η πρόσβαση σε μεγάλα αστικά κέντρα, Πάτρα-Αθήνα, είναι αρκετά άνετη πλέον, χάρις στις νέες υποδομές.

«Για όλους όσους έχουν την τύχη, αλλά και την ατυχία, να μεγαλώσουν σε μικρές πόλεις, οι επιλογές είναι ανύπαρκτες. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβος ή πολεμικές τέχνες, αυτά τα ολίγα!» εξομολογείται στην «Πολιτεία». «Το να έχεις επίσης δεδομένη την θάλασσα και την εξοχή, ίσως επιδεινώνει την κατάσταση. Όταν κάποιος μπορεί να κάνει μία βόλτα με το ποδήλατο στη θάλασσα, όποτε το θελήσει,το… αφήνει για μια άλλη φορά. Το δεδομένο χάνει την αξία του!» παραδέχεται.

Ο Κωνσταντίνος γράφει σήμερα τη δική του σελίδα με όραμα για τον τόπο του και τους νέους καθώς, εδώ και λίγο καιρό, είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της «NextGenMinds», μιας κοιτίδας μετάδοσης της αγάπης για τις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας) για ομάδες μαθητών από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο, γονείς, κηδεμόνες αλλά και οικογένειες. Η «NextGenMind» είναι η ευκαιρία που χαρίστηκε στον ίδιο, μια καριέρα στην αριστεία χωρίς φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, με εφόδιο την σωστή χρήση της τεχνολογίας και του internet.

KENTRIKH 1

Ο Κωνσταντίνος Μαλιάρης μαζί με τον πατέρα του Ειρηναίο Μαλιάρη

Μέσα από την ίδρυση της «NextGenMind» ο Κωνσταντίνος μεταφέρει γνώσεις, εμπειρίες και πρακτικές, στα παιδιά του τόπου του με στόχο να επεκταθεί σε κάθε επαρχιακή πόλη, για να προσφέρει σε όλους εφόδια να κατακτήσουν τον κόσμο, όπου και αν προέρχονται.

Σε ομάδες μαθητών διδάσκει Ρομποτική και Προγραμματισμό, σε οικογενειακά γκρουπ βασικές γνώσεις για το Διαδίκτυο αλλά και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, ενώ πειραματίζεται και σε ομάδες εργασίας που έχουν αντικείμενο την Ασφάλεια στο διαδίκτυο, την Τεχνολογία στην καθημερινότητα και την Προσέγγιση παγκόσμιων τεχνολογικών εξελίξεων.

Προσφέρει μια ευκαιρία στον καθένα, «διδάσκοντας» ένα τρόπο ζωής στον οποίο έμαθε, κοντά στην τεχνολογία αλλά μακριά από τα τελευταία μοντέλα κινητών και tabletsκαι τον εκθετικό και επιθετικό ταυτόχρονα εθισμό στα social media(YouTube, Instagram,TikTok).

Κοντά στην ΑΜΚΕ (μη κερδοσκοπική) NextGenMind βρέθηκε την Τρίτη που μας πέρασε 10 Ιανουαρίου και ο σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος (συγγραφέας και καθηγητής θεολογικών σπουδών σε ΑΕΙ του εξωτερικού) ο οποίος εντυπωσιάστηκε μάλιστα από μεταδοτικότητα του Κωνσταντίνου αλλά και την σωστή καθοδήγηση του πατέρα του Ειρηναίου Μαλιάρη.

You may also like

Comments are closed.