Πάτρα: Ένας στους πέντε πάει με 5 ευρώ στο βενζινάδικο!

Facebook
Twitter
Έχουν περιοριστεί σημαντικά στην Πάτρα όσοι αποφασίζουν να «φουλάρουν» το ρεζερβουάρ. Κατά γενική προσέγγιση ένας στους είκοσι, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 5%. Και αυτό όχι τις καθημερινές, αλλά τα σαββατοκύριακα. 

Την περασμένη Παρασκευή η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Αχαΐα ήταν 1,764 ευρώ το λίτρο. Η χαμηλότερη τιμή που μπορούσε να βρει ένας οδηγός σε πρατήριο ήταν 1,695 ευρώ και η υψηλότερη στα 1,867.

Αναρίθμητα τα ρεπορτάζ για την βενζίνη που «καίει», όπως και αλλεπάλληλες οι παρεμβάσεις και προτάσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών και του προέδρου της Μιχάλη Κιούση προς την Κυβέρνηση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που θα κάνει πιο «ανεκτές» τις τιμές των καυσίμων, σε μια εποχή ήδη καλπάζουσας ακρίβειας για τα νοικοκυριά. 

Αυτή δε η ακρίβεια επαναφέρει -και στην Πάτρα- εξαιρετικά αμυντικές καταναλωτικές συμπεριφορές. Αποτέλεσμα, ένα σημαντικό ποσοστό οδηγών να επιστρέφει στα «πενταύερα και στα δεκάευρα» όταν προσεγγίζει τις αντλίες βενζίνης.

«Ειδικά τις καθημερινές, αρκετοί είναι εκείνοι που βάζουν βενζίνη μόλις 5 ή 10 ευρώ, δηλαδή ελάχιστα λίτρα ώστε να κινηθούν, προφανώς για μια έκτακτη ανάγκη», λέει στην «Πολιτεία» ο ιδιοκτήτης πρατηρίου στην περιοχή της Αγυιάς Π. Κουτρουμπάνος.  

ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΟΣΟΙ «ΦΟΥΛΑΡΟΥΝ» 

Ζητάμε και από άλλους βενζινοπώλες να μάς δώσουν μια ευκρινέστερη εικόνα της συμπεριφοράς των καταναλωτών στο πρατήριο. Και μια στοιχειώδη αλλά ενδεικτική αναλογία του πόσα δαπανούν όταν πρόκειται να ανεφοδιάσουν το όχημα τους. 

Η εικόνα που σχηματίζουμε είναι η εξής: 

  • Έχουν περιοριστεί σημαντικά όσοι αποφασίζουν να «φουλάρουν» το ρεζερβουάρ. Κατά γενική προσέγγιση ένας στους είκοσι, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 5%. Και αυτό όχι τις καθημερινές. Αλλά κανόνα, τα σαββατοκύριακα και στις αρχές του μήνα, «όταν δηλαδή έχουν πληρωθεί». 
  • Ένα ποσοστό κοντά στο 10% βάζει βενζίνη ύψους 40-50 ευρώ. Αλλά, κι αυτή η κατηγορία βαίνει μειούμενη. 
  • Ο μεγάλος όγκος των οδηγών, αποφασίζει να διαθέσει 15 έως 20 ευρώ για βενζίνη όταν προσέρχεται στο πρατήριο. Αναλογικά και πάντα κατά προσέγγιση, το 60% των οδηγών.
  • Και υπάρχει, τέλος, η κατηγορία των «πεντάευρων και δεκάευρων που πέφτουν…βροχή ορισμένες μέρες», όπως έλεγε προ ημερών στην «Πολιτεία» γυναίκα υπάλληλος πρατηρίου στην εθνική οδό. Δηλαδή, ένα ποσοστό 20% των οδηγών που αδυνατεί να διαθέσει περισσότερα. Ένας στους πέντε.  

Σημειώνουμε μια παρατήρηση που διατρέχει οριζόντια κάθε μορφής λιανεμπορίου στην Πάτρα. Ότι οι αρχές κάθε μήνα είναι πολύ πιο «ζωηρές» από πλευράς κίνησης, μιας και μισθωτοί ή συνταξιούχοι έχουν πληρωθεί και άρα σπεύδουν να καλύψουν ανάγκες και υποχρεώσεις που εκκρεμούν απ’ το τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου μήνα. 

Μια ακόμα παρατήρηση που έρχεται απ’ τα πρατήρια βενζίνης. Έχει καταγραφεί σημαντική μείωση, κοντά στο 10%, στα πλυντήρια αυτοκινήτων καθώς όλο και περισσότεροι οδηγοί «αραιώνουν» τον χρόνο που αποφασίζουν να πλύνουν τα Ι.Χ. τους. Ενώ, αντίστοιχη μείωση καταγράφεται και στις συνοδευτικές υπηρεσίες, όπως αλλαγή λαδιών κ.α. 

Όλα αυτά δείχνουν την ένταση της ακρίβειας και την ανάγκη, ειδικά στον χώρο των καυσίμων, να υπάρξει μια αποφασιστική παρέμβαση εξομάλυνσης των τιμών, συμβατή με την εποχή και τις δυσκολίες των νοικοκυριών.  

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top