ΥΓΕΙΑ

Ενας στους τέσσερις διαβητικούς έχει οστεοπόρωση

OSTA
Πάνω από το ένα τέταρτο των ατόμων με διαβήτη έχουν οστεοπόρωση, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό BMC Endocrine Disorders.

Ο Xueying Liu, από το First Affiliated Hospital του Ιατρικού Πανεπιστημίου Anhui, της Κίνας, και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να εκτιμήσουν τον επιπολασμό της οστεοπόρωσης σε ασθενείς με διαβήτη. Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 21 μελέτες έως τον Ιούλιο του 2022, χωρίς περιορισμούς χώρας και γλώσσας.

Σε μια συγκεντρωτική ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 11.603 ατόμων με διαβήτη τύπου 2, υπήρχε υψηλός επιπολασμός της οστεοπόρωσης (27,7%). Οι αναλύσεις υποομάδων έδειξαν κάποιες διαφορές στον επιπολασμό, αλλά αυτές οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.

Για παράδειγμα, ο επιπολασμός της οστεοπόρωσης σε ασθενείς με διαβήτη ηλικίας 60 ετών ή μικρότερης ήταν χαμηλότερος (19,2%) από ό,τι για τα μεγαλύτερα άτομα (29,6%). Υπήρξε επίσης μια θετική τάση προς υψηλότερο επιπολασμό οστεοπόρωσης μεταξύ των γυναικών με διαβήτη.

Σε ασθενείς με διαβήτη και παχυσαρκία, ο επιπολασμός ήταν υψηλότερος (32%) από ό,τι σε άτομα με διαβήτη αλλά χωρίς παχυσαρκία (28,4%). Η ανάλυση βασίστηκε σε μελέτες ως επί το πλείστον υψηλής ποιότητας και σε τρεις μελέτες μέσης ποιότητας.

«Παγκοσμίως, βρέθηκε υψηλός επιπολασμός της οστεοπόρωσης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2», γράφουν οι συγγραφείς. «Απαιτούνται ισχυρά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης σε διαβητικούς ασθενείς».

Πηγή zougla.gr

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ