ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργειακή κρίση: Σβήνουν τους πολυελαίους και ανάβουν τα κεριά στις εκκλησίες

ekklisia scaled 1

Η ενεργειακή κρίση δεν θα  μπορούσε να μην επηρεάσει και την Εκκλησία, που πλέον αναζητά τρόπους ώστε να περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στις εκκλησίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) ζητεί από τους ιερωμένους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί αλλά και να συμβάλουν γενικότερα στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό με σχετική εγκύκλιο συστήνει τον περιορισμό του φωτισμού εντός και εκτός των ναών καθώς και στο σύνολο των ιδρυμάτων, των μονών και των γραφείων, επισυνάπτοντας και την σχετική ΚΥΑ που αφορά στα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις του δημόσιου τομέα.

Ήδη αρκετοί ιεράρχες έχουν κατεβάσει τους διακόπτες στις εκκλησίες για να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας. Ανάμεσά του ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, Μακάριος, ο οποίος πρόσφατα κάλεσε τους ιερείς της Μητρόπολης να «επανέλθουν στην παλαιά τακτική τελέσεων των ιερών ακολουθιών με το κατανυκτικό φως των κανδηλίων και χωρίς να ανάβουν οι ηλεκτρικοί πολυέλαιοι».

Ο ιεράρχης συνιστά τη χρήση ξυλόσομπων και λαμπτήρων οικονομίας στους ναούς αλλά και την τοποθέτηση χρονοδιακόπτη.

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και ο μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, ο οποίος έχει συστήσει στους εφημέριους και τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους να μην κάνουν χρήση όλων των πολυελαίων και προβολέων που υπάρχουν στους ναούς.

You may also like

Comments are closed.

409 patra ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή Πελετίδη: Ζητά ακύρωση της δημοπρασίας για το πρώην “409”, από τον Πρωθυπουργό

O Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιστολή για το 409 πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο της Πάτρας. ...