ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑ: Στην Πάτρα είμαστε λίγο φθηνότεροι από την Εκάλη και το Ψυχικό!

Facebook
Twitter

| Η Πάτρα είναι 2η μετά την Αθήνα σε αυξήσεις στα ενοίκια, από το 2017 μέχρι το 2022!

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Σε ποσοστό 5,9% ανέρχεται η αύξηση στα ενοίκια κατοικιών εντός του 2023, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το μεγαλύτερο κτηματομεσιτικό δίκτυο της χώρας, RE/MAX Ελλάς, καταγράφοντας το τοπίο των μισθωμάτων σε όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας, έτσι όπως διαμορφθώθηκαν από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα.

Έρευνα που τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα, (αύξηση 5,3%) και την συμπρωτεύουσα (αύξηση 6,2%) ενώ στην υπόλοιπη ελληνική περιφέρεια οι αυξήσεις είναι της τάξης του 4,6%.

Και σε αυτήν την κατηγορία, η Πάτρα φιγουράρει ανάμεσα στις πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση σπιτιού, μαζί με την Ξάνθη και την  Κομοτηνή, την Λάρισα και τον Βόλο, αλλά και τις πόλεις Ρέθυμνο και Ηράκλειο στην Κρήτη. Μάλιστα στην λίστα που αναφέρει τις τιμές ενοικίασης σπιτιού ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά πόλη, η Πάτρα έχει μέση τιμή ενοίκιο στα 7,80 ευρώ/τ.μ., όσο ακριβώς και στον Διόνυσο στην Αθήνα, μια από τις πλέον «ανεβασμένες» συνοικίες της πρωτεύουσας της χώρας. Και απέχει ελάχιστα από τον Λυκαβητό, την Αγία Παρασκευή, το Χίλτον, του Παπάγου, το Νέο Ψυχικό, ακόμα και από την Εκάλη όπου η μέση τιμή ενοικίου είναι στα 9 ευρώ/τ.μ.!

Κι αν το δούμε με δεδομένα Πειραιά ή προς Πειραιάς; Τότε απέχουμε σε τιμές λίγο από την Καστέλα και είμαστε ακριβότεροι από το Χατζηκυριάκειο! Επίσης, έχουμε λίγο φθηνότερα σπίτια από το Νέο Φάληρο και πολύ πιο ακριβά από το Λαγονήσι!

1 Φωτο με λεζαντα. Η λίστα με τις τιμές ανά τ.μ

 Η ΠΑΤΡΑ 2η ΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ 2017 ΕΩΣ 2022!

Στη χώρα μας η αύξηση των ενοικίων από το 2018 έως και το 2022, κυμάνθηκε από 37,2% έως και 42,1% αν μιλάμε για κατοικία για οικογένεια, ενώ υψηλότερα είναι τα ποσοστά αύξησης σε ό,τι αφορά τα σπίτια για φοιτητές!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛΣΤΑΤ), οι τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας ή κατοικίας για νέους αυξήθηκαν κατά 53% σε Αθήνα και Πάτρα. Η πόλη μας μάλιστα έχει περάσει ως η 2η μετά την Αθήνα που κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστό 49,23%, στο χρονικό διάστημα από 2017 μέχρι το 2022, ενώ τη φετινή χρονιά καταγράφεται επιπλέον μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 8% με 12%.

Αντίστοιχα την περυσινή χρονιά, δηλαδή κατά το 2022, η αύξηση των μισθωμάτων για ακίνητα για οικογένειες κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 10%, (από 3% έως 7% που ήταν το 2021).

 

ΤΡΙΑΡΙΑ ΜΕ

1.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ…!

Για διαμέρισμα 130 τετραγωνικών μέτρων όχι στο κέντρο αλλά στην Εγλυκάδα η τιμή ενοικίασης ανέρχεται στα 1.100 ευρώ. Ενώ στο κέντρο της Πάτρας, διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων με δύο δωμάτια, ενοικίαζεται για 950 ευρώ το μήνα. Ίδια τιμή με άλλο τριάρι, στο Σκαγιοπούλειο, με μόλις 5 τετραγωνικά μέτρα παραπάνω χώρο. Σε άλλη περίπτωση, διαμέρισμα μόλις 87 τετραγωνικών μέτρων στην Τερψιθέα, η ζητούμενη μίσθωση ανέρχεται στα 850 ευρώ το μήνα. Όσα ακριβώς και για διαμέρισμα 83 τετραγωνικών μέτρων, στο κέντρο της πόλης!

 

ΚΑΙ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ ΣΑΝ “ΒΙΛΛΑ”

Αλλά και στο επίπεδο μικρών διαμερισμάτων τα πράγματα, ως γνωστόν, είναι αντίστοιχα. Διότι στην αναζήτηση γκαρσονιερών και  studio οι τιμές που κυριαρχούν κυμαίνονται λίγο κάτω ή πολύ πιο πάνω από 450 ευρώ μηνιαίως. Για παράδειγμα, 34 τετραγωνικών γκαρσονιέρα πίσω από τα Ψηλαλώνια έχει ενοίκιο 600 ευρώ το μήνα και γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης μόλις 26 τετραγωνικών μέτρων, (όχι επιπλωμένες), έχει επίσης την ίδια τιμή! Εκατό ευρώ λιγότερα νοικιάζεται γκαρσονιέρα 25 τετραγωνικών  στο κέντρο της Πάτρας και 430 ευρώ το μήνα γκαρσονιέρα 23 τετραγωνικλών μέτρων! Εντοπίσαμε βέβαια και γκαρσονιέρες 25 τετραγωνικών με 410 ευρώ. Στο κέντρο και την Τέρψη. Μόνο που αμφότερες είναι στο ισόγειο…!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0019 4

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top