ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΕΟΦ: 63 θάνατοι και 1.633 παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Facebook
Twitter

Δύο χρόνια πέρασαν από τον πρώτο εμβολιασμό κατά της COVID-19 στην Ελλάδα και ο ΕΟΦ δημοσιοποίησε σήμερα (24.4.2023) τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τους θανάτους και τις ανεπιθύμητες ενέργειες από όλα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) κατέγραψε και έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας τα παρακάτω στοιχεία σχετικά με τους θανάτους και τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια κατά της της COVID-19, ανάμεσα σε σύνολο 22.120.416 δόσεων εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Οι αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που υποβλήθηκαν στον ΕΟΦ το 2022 μέσω Κίτρινης Κάρτας, (2021-2022), είναι 1.344 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, μετά από τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης COVID-19, εκ των οποίων οι 289 αφορούσαν απλά περιστατικά.

Εμβόλια COVID-19: 63 θανάτους έχει καταγράψει ο ΕΟΦ

Αναλυτικότερα, από τους 63 θανάτους:

  • οι 49 αφορούσαν το εμβόλιο της Pfizer (σ.σ. από το οποίο εμβολιάστηκε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων)
  • οι 6 το εμβόλιο της Moderna,
  • οι 3 από το εμβόλιο της AstraZeneca (χορηγούνταν μόνο το 2021)
  • 5 θάνατοι από το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα περιστατικά αυτά είτε αναφέρθηκαν εξαρχής ως θάνατοι είτε η πληροφορία της έκβασης λήφθηκε από τον ΕΟΦ στο πλαίσιο αναζήτησης συμπληρωματικών στοιχείων (follow-up) για την αξιολόγηση της αναφοράς.

Από τα περιστατικά αυτά, τα 38 έλαβαν χώρα το 2021, τα 21 έλαβαν χώρα το 2022 και για τα 4 δεν υπάρχει διαθέσιμη η σχετική πληροφορία.

Δόσεις εμβολίων 2022

Σε ό,τι αφορά τις δόσεις εμβολίων για την COVID έχουν χορηγηθεί το 2022 στη χώρα μας, αυτές είναι:

  • COMIRNATY (Pfizer) : 4.050.772
  • SPIKEVAX (Moderna): 278.123
  • VAXZEVRIA (Astra Zeneca): 0
  • JCOVDEN (Johnson & Johnson): 118.128
  • NUVAXOVID (Novavax): 9.094

Όλα τα παραπάνω εμβόλια, που χορηγήθηκαν ή χορηγούνται ακόμα στην Ελλάδα έχουν λάβει κανονική άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ), πλην του Nuvaxovid, το οποίο έχει λάβει υπό όρους άδεια κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών Ε.Ε. 726/2004 και 507/2006.

Επιπλέον, όλα τα ανωτέρω εμβόλια, τελούν υπό συμπληρωματική παρακολούθηση (additional monitoring), όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα.

Η κατάταξη των ανεπιθύμητων ενεργειών

Ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.

Σοβαρή (κατά την κρίση του αναφέροντα) ανεπιθύμητη ενέργεια είναι αυτή που επιφέρει θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία ή βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.

Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ εδώ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top