ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Επάγγελμα «ανάβω καντήλια» στο Κοιμητήριο – Εισόδημα μέχρι και 2.500 χιλιάδες ευρώ ”μαύρα”

nekrotafeio
του Αχιλλέα Ροδίτη
Οι φήμες οργιάζουν για τον… χορό «μαύρου» χρήματος πλάι στα μνήματα και εις το όνομα του καντηλιού, που πρέπει να μένει αναμμένο, στα δημοτικά κοιμητήρια της Πάτρας.

Είναι φήμες που έρχονται από το βαθύ παρελθόν, αφού ουδέποτε μέχρι σήμερα κάποια δημοτική αρχή πέτυχε να βάλει τάξη στην ανεξέλεγκτη κατάσταση παροχής υπηρεσιών προς συγγενείς νεκρών από ορισμένους ιδιώτες καντηλανάφτες.

Αλλά είναι και φήμες που στον παρόντα χρόνο πολλαπλασιάζονται μια και η πανδημία και η κρίση φαίνεται να έχει αυξήσει τις ανάγκες και κατ’ επέκταση έχει αυξήσει τον αριθμό τέτοιων καντηλαναφτών αλλά και της… ταρίφας του καθενός.

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που τον τελευταίο μήνα έχουν φθάσει στην «Πολιτεία» για μεγάλο κύκλο χρήματος, τον οποίο κανείς δεν ελέγχει αλλά και κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Συγγενείς νεκρών που αδυνατούν να πηγαινοέρχονται στα μνήματα των δικών τους ανθρώπων οι οποίοι αναπαύονται, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε ταρίφες που υπερβαίνουν πια, όπως λέγεται, τα 25 και 30, ακόμα και τα 35 ευρώ μηνιαίως!

Δίχως καμιά απόδειξη, φυσικά, αφού δεν πρόκειται για κάποιους εμφανείς υπαλλήλους που προσφέρουν εργασία στο πλαίσιο μιας πρόσληψης αλλά για άτομα που δεν έχουν εργασία και βρίσκουν διέξοδο εισοδήματος σε κάποιο από τα δύο δημοτικά νεκροταφεία της πόλης. Ιδίως, μάλιστα, στο Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο, του Αγίου Μηνά, στην περιοχή της Λεύκας, όπου το πρόβλημα μοιάζει μεγαλύτερο.

Πρώην αιρετός του δήμου της Πάτρας, μάλιστα, μας κατήγγειλε ότι έπεσε και ο ίδιος θύμα της ανάγκης, πληρώνοντας κάθε μήνα έναν καντηλανάφτη ο οποίος του ζήτησε αύξηση λέγοντας του ότι έχει πολλούς ακόμα τάφους υπ’ ευθύνη του και αφού δεν προλαβαίνει θα έπρεπε ο «επώνυμος» πατρινός να… δώσει κάτι παραπάνω αν πράγματι επιθυμούσε ο καντηλανάφτης να είχε σε… «πρώτο προτεραιότητα» το μνήμα της μητέρας του!

Εν ολίγοις έφθασε στο σημείο να πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα από 30 ευρώ, 10 ευρώ περισσότερα, δηλαδή 40 ευρώ το μήνα. Και ο κόμπος φαίνεται να έφτασε στο χτένι όταν ο ίδιος βρήκε χρόνο να επισκεφθεί τον τάφο της μητέρας του και έκπληκτος είδε ότι ούτε καντήλι ήταν αναμμένο, ούτε όμως και λάδι υπήρχε στο μνήμα!

Αυτό που πολλοί εμπλεκόμενοι ξέρουν και αυτό που αιωρείται στα αυτιά όλων μας, ως φήμη, είναι ότι πολλοί τέτοιοι καντηλανάφτες φθάνουν να εξασφαλίζουν εισόδημα από 1.500 έως και 2.500 ευρώ το μήνα! Χωρίς κανείς, πολύ περισσότερο η Πολιτεία, να ελέγχει αυτόν τον κύκλο αφορολόγητου χρήματος. Ούτε όμως και να έχει κανείς εμπιστοσύνη, έστω, για το αν η δουλειά γίνεται σωστά ή ακόμα κι αν γίνεται γενικώς ή δεν γίνεται καθόλου.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 Για το θέμα ρωτήθηκε από την «Πολιτεία» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου, Πολιτικής Προστασίας και Κοιμητηρίων, Ανδρέας Αθανασόπουλος. Αποκαλύπτοντας ότι η παρούσα δημοτική αρχή έχει την διάθεση και πρόθεση να βάλει μια τάξη γύρω από το ζήτημα και η φροντίδα των μνημάτων να γίνεται οργανωμένα.

«Δυστυχώς», όπως είπε, «η πανδημία μας έχει πάει πίσω γιατί πρέπει πρώτα να συλλέξουμε στοιχεία από εκείνους που είναι έμπειροι και γνωρίζουν καλά και εκ των έσω το θέμα, δηλαδή τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για να ξεκινήσει έτσι η συζήτηση γύρω από το θέμα και να καταλήξουμε σε ένα σχεδιάγραμμα για το τι πρέπει να κάνουμε και ποιες αλλαγές θα γίνουν».

Με άλλα λόγια, η δημοτική αρχή δηλώνει γνώστης του θέματος και των παραπάνω προβλημάτων και δηλώνει πως έχει την πρόθεση να επιβάλλει την τάξη, την οργάνωση και την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των κοιμητηρίων και δη της φροντίδας τάφων από καντηλανάφτες.

You may also like

Comments are closed.