ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS – Τα οφέλη και τι δείχνουν τα στοιχεία

iStock 1464245700

Σχέδιο για επέκταση του συστήματος άμεσων πληρωμών μέσω κινητού και για τις επιχειρήσεις, έχει στα συρτάρια του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το μέτρο ήδη εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου για 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω IRIS.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί προς το τέλος του έτους και συγκεκριμένα από 1ης Δεκεμβρίου 2024 προκειμένου στο μεσοδιάστημα να αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδομή. Πολλοί καταναλωτές μπορούν ήδη με την ενεργοποίηση του IRIS στο mobile banking πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία να κάνουν πληρωμές έως 500 ευρώ την ημέρα χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 καταγράφηκε τεράστια αύξηση της τάξεως του 268% σε σχέση με το 2022 και εκρηκτική άνοδος 2.520% σε σχέση με το 2020. Σε ότι αφορά στους χρήστες του IRIS το 50% είναι άντρες και το 50% γυναίκες ενώ 7 στους 10 είναι ηλικίας από 18 έως 34 ετών.

Το σύστημα άμεσων πληρωμών έχει πολλά οφέλη στους καταναλωτές καθώς:

• Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τον αριθμό λογαριασμού αλλά μόνο το κινητό τηλέφωνο ή το ΑΦΜ του επαγγελματία

• Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

• Δεν υπάρχει προμήθεια από την τράπεζα για την μεταφορά

• Η μεταφορά είναι ασφαλής

Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας που προσφέρουν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ο καταναλωτής στη σελίδα πληρωμής του e-shop στο laptop/desktop του, επιλέγει IRIS Payments και εμφανίζονται δύο δυνατότητες, πληρωμή μέσω e-banking της τράπεζάς τους και πληρωμή μέσω mobile banking app με σάρωση QR Code

Εφόσον ο πολίτης επιλέξει την πληρωμή με QR Code:

• Σαρώνει το QR Code που προβάλλεται στο e-shop με το mobile banking app του.

• Επιλέγει τον λογαριασμό που επιθυμεί να χρεωθεί για την αγορά. Δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσει το ποσό, καθώς αυτό εισάγεται αυτόματα.

• Εγκρίνει τη συναλλαγή και ενημερώνεται άμεσα για την αγορά στη σελίδα του e-shop στο laptop/desktop του.

Εκτός της μεταφοράς μεταξύ ιδιωτών με τον ίδιο τρόπο μπορεί κανείς να ολοκληρώσει πληρωμές για ηλεκτρονικές αγορές καθώς και συναλλαγές στο Δημόσιο ή με επιχειρήσεις.

Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών που πραγματοποιούνται σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της τράπεζάς σας και παράλληλα τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών στο ηλεκτρονικό περιβάλλον εισπράξεων του Φορέα (πχ ΑΑΔΕ), με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e- Banking ή του mobile banking.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Όσον αφορά στη χρήση του IRIS τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ευρώπη περισσότερες από τις μισές συναλλαγές με κάρτες (19 από τα 36 δισ. ευρώ) γίνονται πλέον ανέπαφα ενώ οι πληρωμές με άμεσες χρεώσεις αυξήθηκαν 14,4% στα 4,4 τρις. ευρώ και οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα αυξήθηκαν 12,2% στα 0,3 δις. ευρώ.

You may also like

Comments are closed.

super market ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ βρίσκονται από σήμερα (01.03.24) τα τέσσερα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ...