ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Επενδυτική βαθμίδα: Η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών μετρά θετικά για την ανάκτησή της

Facebook
Twitter

Η νέα τραπεζική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, για να επεκταθεί γρήγορα και στην Ευρώπη μέσω… Ελβετίας και εν συνεχεία, Γερμανίας, δεν επηρεάζει τον στόχο της Ελλάδας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό τονίζουν στο newmoney εποπτικές πηγές, εστιάζοντας στην ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σαφώς, προσμετράται στα συν από τους διεθνείς οίκους.

Πράγματι, παρά τις πιέσεις που δέχονται οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε κάθε αναταραχή, η οποία προκαλείται σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει στο επίκεντρό της κάποιο τραπεζικό Όμιλο (Silicon Valley Bank, Credit Suisse, Deutsche Bank), αυτές αποδεικνύονται βραχύβιες, με τους αναλυτές να παραδέχονται πως η εικόνα των «4» (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) είναι σήμερα πολύ καλύτερη εν συγκρίσει με το πρόσφατο παρελθόν. «Πρόκειται για τα ευεργετικά αποτελέσματα των μνημονίων στην ανθεκτικότητα των τραπεζών, αλλά και του δημόσιου χρέους», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι παραπάνω πηγές, παραπέμποντας σε σχετικές – παλαιότερες – δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα, βάσει των οποίων τα τρία μνημόνια που συνομολογήθηκαν μετά την κρίση του δημοσίου χρέους το 2010 είχαν ως αποτέλεσμα αφενός, τη ριζική αναμόρφωση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και αφετέρου, την ολοσχερή αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους με πολύ χαμηλό μέσο σταθμικό (έμμεσο) επιτόκιο (1,4%), την επέκταση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής του σε περίπου 20 έτη και τη διακράτησή του μέχρι τη λήξη από επίσημους φορείς (κράτη και διεθνείς οργανισμούς).

Ειδικότερα όσον αφορά στις τράπεζες, αυτές είναι σήμερα:

1) Πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για να ανταπεξέλθουν σε ανάλογα γεγονότα. Αυτό, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Eurobank, είναι συνέπεια της υιοθέτησης ενός πολύ αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για τα εποπτικά κεφάλαια και τη ρευστότητα των τραπεζών. Αρχής γενομένης από το 2014, εποπτεύουσα αρχή για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου δεν είναι οι αντίστοιχες εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

2) Περισσότερο «τεσταρισμένες»: Σε τακτική βάση, άλλωστε, υπόκειται σε ασκήσεις αντοχής και οι έλεγχοι είναι συνεχείς και ενδελεχείς. Στα τελευταία stress tests, το δυσμενές σενάριο της άσκησης προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,9% για την εφετινή χρονιά, περαιτέρω συρρίκνωση κατά 4,5% το 2024 και σταθεροποίηση με +0,9% το 2025. Όσον αφορά στο βασικό σενάριο, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονταν σε +1,5%, +3% και +2,8% για την τριετία 2023 – 2025. Τα αποτελέσματα της άσκησης θα ανακοινωθούν από την ΕΒΑ στα τέλη Ιουλίου 2023, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι αυτές που εφέτος καλούνται να δημοσιοποιήσουν αναλυτικά τις επιδόσεις τους.

3) Καλύτερα κεφαλαιοποιημένες: Έχουν, δηλαδή, υψηλά ίδια κεφάλαια. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας fully loaded Common Equity Tier 1 (CET1) του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 11,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2022, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων έκλεισε στο 16,4%. Ο στόχος για το 2023 τίθεται πέριξ του 17,3%. Με πλήρη εφαρμογή του ΔΠΧΑ9, ο δείκτης CET1FL της ΕΤΕ αυξήθηκε πέρυσι κατά >80 μ.β., σε 15,7%, με το Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CADFL) να ανέρχεται σε16,8%. Την επόμενη τριετία δε, η διοίκηση της τράπεζας φιλοδοξεί να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 350 μ.β.. Η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank ενισχύθηκε σημαντικά το 2022, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες. Ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά 230 μ.β. έναντι του 2021 σε 16% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) ενισχύθηκε κατά 290 μ.β. σε 19%. Ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FLB3 CET1) αυξήθηκε κατά 250 μ.β. έναντι του 2021 σε 15,2%. Ο σχεδιασμός για το 2023 προβλέπει αυτός να αυξηθεί στο 16%. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs), ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 της Alpha Bank, με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1), διαμορφώνεται σε 12,5%. Επιπλέον, η τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει το 2023 και σε άλλες συνθετικές τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον επίμαχο δείκτη κατά 60 μ.β..

4) Με μεγαλύτερη ρευστότητα: Ο δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου σε 259% για την ΕΤΕ, 201% για την Τράπεζα Πειραιώς, 172,9% για την Eurobank και 167% για την Alpha Bank.

Το πολιτικό ρίσκο

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, στις αποφάσεις των διεθνών οίκων φέρεται να «μετρούν» περισσότερο οι επικείμενες εκλογές. «Αυτό που περιμένουν να δουν δεν είναι πόσες αναμετρήσεις θα γίνουν εντέλει ή εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι αυτοδύναμη ή συνεργασίας, αλλά εάν αυτή θα παραμείνει στο ίδιο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων», τονίζουν χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως δύσκολα θα υπάρξουν νεώτερα από το «μέτωπο» της επενδυτικής βαθμίδας πριν από τη διενέργεια εκλογών. Τουναντίον, κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως το πρώτο «πράσινο φως» θα δοθεί από τη Standard & Poor’s στην αξιολόγηση του Απριλίου.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top