Του Αχιλλέα Ροδίτη
«Διανύουμε τη χειρότερη φάση όλων των εποχών», δηλώνει στην «Πολιτεία» ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπωρολαχανοπωλών Λαϊκών Αγορών «Άγιος Τρύφωνας», Τζίμης Γιαννακόπουλος.
Κάνει λόγο για μείωση εισπράξεων σε πρωτοφανή βαθμό με αποτέλεσμα οι μικροπωλητές να εξωθούνται σε οικονομικό αδιέξοδο και να μην βγάζουν μεροκάματο, ούτε καν τα έξοδα.
Ταυτόχρονα μιλά και για τη νέα αγοραστική στάση, λόγω έλλειψης χρημάτων, καθώς οι πελάτες δεν ψωνίζουν πια με το βάρος των προϊόντων, (βάλε μου 2-3 κιλά), αλλά με βάση τα διαθέσιμα χρήματα τους, χρησιμοποιώντας τη φράση: «βάλε μου 50 λεπτά ή 1 ευρώ…» απ’ το τάδε ή το δείνα είδος!
«Δίνουμε περισσότερες τσάντες – σχεδόν άδειες – παρά προϊόντα…», σχολιάζει με νόημα ο κ. Γιαννακόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω συμβαίνουν παρότι οι έμποροι συμπίεσαν στον μεγαλύτερο βαθμό το κέρδος τους πετυχαίνοντας να κρατήσουν τρομερά χαμηλές τιμές. Αλλά ακόμα κι αυτό δεν αρκεί για να αυξηθεί ο τζίρος, «αφού το πρόβλημα», τονίζει ο πρόεδρος Οπωρολαχανοπωλών, «είναι ένα και μοναδικό». «Ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά και περιορίζεται στα πολύ απαραίτητα».
Επίσης, η μία και μοναδική αύξηση επισκεψιμότητας στις λαϊκές, κατά πολλούς εμπόρους, παρουσιάζεται μόνο κατά το κλείσιμο, όταν παραδοσιακά και λόγω της τάσης ξεπουλήματος, οι τιμές «πέφτουν» ακόμα περισσότερο. Αλλά κι αυτή η ζήτηση δεν είναι ικανή να υποκαταστήσει, ούτε κατά το ήμισυ, τις αλλοτινές εποχές, τότε που οι λαϊκές αγορές έσφυζαν από ζωή και οι καταναλωτές πηγαινοέρχονταν με πολλές τσάντες στα χέρια, φυσικά όλες γεμάτες τρόφιμα και οπωροκηπευτικά!
Όσο για την ζοφερή οικονομική πραγματικότητα των εμπόρων; Ένας εξ αυτών την περιγράφει με το παράδειγμα του:: «Ήθελα 1.000 ευρώ για να φορτώσω ένα ολόκληρο αυτοκίνητο και να φέρω απ’ την Τρίπολη κουνουπίδια και μπρόκολα τα οποία ξεπουλούσα μέσα σε μια βδομάδα, βγάζοντας κέρδος. Τώρα, θέλω 1.500 ευρώ για μισό αυτοκίνητο, με τα καύσιμα στο διπλάσιο σχεδόν και με μέρος των προϊόντων να πετιέται απούλητο».
ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΡΟΥΧΑ ΑΠ’ ΤΗ ΛΑΪΚΗ
Καταστροφική η πτώση τζίρου
και στα βιομηχανικά προϊόντα
Η επιπλέον αποκάλυψη του ρεπορτάζ της «Πολιτείας» στις λαϊκές αγορές, εκτός της αγοράς προϊόντων με βάση το ευρώ κι όχι το βάρος, είναι ότι αποδεικνύεται φέτος ολέθρια η κατάσταση και σε ότι έχει να κάνει με τα βιομηχανικά προϊόντα. Ενώ γνωρίζαμε ότι καταναλωτές ιδίως της μέσης και μεγάλης ηλικίας είχαν βρει καταφύγιο στη λαϊκή για την αγορά ενδυμάτων, παπουτσιών, ακόμα και εσωρούχων, τώρα ούτε εκεί εμφανίζεται επαρκής ζήτηση, με τους εμπόρους αντίστοιχων πάγκων να βλέπουν τους πελάτες με τα… κιάλια!
Το επιβεβαιώνει στην εφημερίδα η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Βιομηχανικών Ειδών στις λαϊκές αγορές κ. Νατάσα Καλούδη, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ο χειρότερος από κάθε προηγούμενο Σεπτέμβρη». Διευκρινίζει βέβαια ότι ο πρώτος φθινοπωρινός μήνας ανέκαθεν ήταν δύσκολος για τα βιομηχανικά είδη της λαϊκής, «καθώς οι καταναλωτές έχουν να πληρώσουν σχολικά και άλλα», όμως εξηγεί ότι έστω κι αυτή η κίνηση που υπήρχε κάθε Σεπτέμβρη δεν συγκρίνεται ούτε στο μισό με αυτό που ισχύει φέτος.
«Μιλάμε για πτώση τζίρου πάνω από το 40%», τονίζει η κ. Καλούδη. Σημειώνοντας την σημαντική διάσταση της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι της καθώς ξόδεψαν κάθε οικονομία που είχαν για να προμηθευτούν εμπόρευμα το οποίο μένει αδιάθετο. Και μοναδική ελπίδα παραμένει η αναθέρμανση της αγοράς τον Οκτώβριο. «Αλλιώς, καταστραφήκαμε ολοκληρωτικά», καταλήγει η εκπρόσωπος.
(ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ)