ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα – Επιχειρήσεις: Διαξιφισμοί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών με φόντο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

patra magazia anoigma lianemporio kentro 2
Άρχισαν οι διαξιφισμοί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, με φόντο την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και την κατ’ ελάχιστον απαίτηση των επιχειρήσεων να βεβαιώσουν, πως οι εργαζόμενοι τους δεν νοσούν από Covid-19.

Ο κυβερνητικός προσανατολισμός στο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους έχει παράλληλα κινητοποιήσει και τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Οι οποίοι ζητούν κατ’ επιτάσεως από τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παράπονα εργαζομένων κατέφθασαν κατά δεκάδες από τις πρώτες κιόλας ώρες και μέρες των κυβερνητικών εξαγγελιών και προτού καλά-καλά εφαρμοστεί ως υποχρεωτική προϋπόθεση εργασίας ο εμβολιασμούς στο υγειονομικό προσωπικό.

Δύο από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορούν σε έντονη λογομαχία γυναίκας εργοδότριας σε κατάστημα οπωροκηπευτικών που ζήτησε από τους υπαλλήλους τους οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι, να προγραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους.

Και εκτός τούτου, απαίτησε στο μεσοδιάστημα να διενεργούν rapid test ή έστω self test, που θα αγοράζουν οι ίδιοι με δικά τους χρήματα, με την προϋπόθεση να το κάνουν μπροστά της για να πείθεται ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα και το οποιοδήποτε ενδεχόμενο ύπαρξης κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού στην επιχείρησή της.

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ…

Άλλη περίπτωση αφορά στον ιδιοκτήτη καφετέριας η λειτουργία της οποίας βασίζεται στο take away και στο delivery. Παρ’ όλα αυτά ο ιδιοκτήτης κάλεσε τους εργαζόμενους τους να εμβολιαστούν άπαντες και να του επιδείξουν μέχρι τέλος του Ιουλίου τα προγραμματισμένα ραντεβού τους, ειδοποιώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να σταματήσουν τη συνεργασία.

«Δεν είναι ότι το θέλω, αλλά είμαι υποχρεωμένος να το πράξω διότι ξέρω εκ των προτέρων τι θα τραβήξω ως επιχειρηματίας στο πλαίσιο των αυστηρών ελέγχων» φαίνεται να τους είπε ο εργοδότης επιθυμώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ότι δηλαδή εξαναγκάζεται να προβεί στην απαίτηση εμβολιασμού του προσωπικού του υπό τον φόβο στοχοποίησης της επιχείρησης και επιβολής προστίμων στο μέλλον.

Στην αντίθετη κατεύθυνση είναι η περίπτωση 34χρονου ιδιοκτήτη καφετέριας, από τις πιο πολυσύχναστες, στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Λειτουργούσε με πολλούς πελάτες όρθιους και με μουσική τα βράδια. Λόγω όμως της νέας κατάστασης έλαβε την απόφαση να αλλάξει τη λειτουργία του μαγαζιού του, μετατρέποντας το μόνο σε take away και delivery καφέ.

«Δεν μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό. Το επόμενο βήμα θα είναι να κλείσω οριστικά το μαγαζί μου. Θα προσπαθήσω να το κρατήσω με αυτό τον τρόπο μην τυχόν και διασωθεί η επιχείρηση, ειδάλλως θα βάλω λουκέτο.

Δεν μπορώ να τσεκάρω τους πελάτες, δεν μπορώ να υποχρεώσω το προσωπικό μου να εμβολιαστεί», τονίζει ο ίδιος στην «Πολιτεία».

 

 

You may also like

Comments are closed.