ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει σήμερα η προθεσμία – Ποιους πετάει εκτός αυτόματα το σύστημα

Facebook
Twitter

Τέλος χρόνου για το επίδομα θέρμανσης: Την επιδότηση θα την εξασφαλίσουν όσοι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν την αίτησή τους έως και σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Στα «ψιλά γράμματα» πάντως κρύβονται «παγίδες», καθώς δεν αρκούν μόνο το εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να λάβει κάποιος το επίδομα. Προ εκπλήξεως θα βρεθούν –για παράδειγμα- όσοι έχουν δύο οχήματα στο όνομά τους, ακόμη και αν αυτά είναι σε ακινησία ή όσοι μένουν σε οικισμούς κάτω των 10.000 κατοίκων.

Η προθεσμία για τις αιτήσεις λοιπόν λήγει σήμερα και αμέσως μετά αρχίζουν οι πληρωμές: Η εξόφληση του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων. Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Ποιες είναι οι «παγίδες» στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης

Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που θα βρεθούν προ εκπλήξεως γιατί ενώ είναι μέσα στα κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά που έχουν τεθεί, θα διαπιστώσουν πως το σύστημα τους «πετά» εκτός! Προφανώς δεν θα έχουν προσέξει τα… «ψιλά γράμματα» και γνωρίζουν πως ακόμη και αν θεωρητικά ανήκουν στην περίμετρο των δικαιούχων, μπορεί να «κοπούν» από την καταβολή του επιδόματος για μια … λεπτομέρεια που είναι μέσα στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα»!

Μια τέτοια λεπτομέρεια είναι για παράδειγμα ο αριθμός των ΙΧ που μπορεί να κατέχει ο δικαιούχος: Αν ξεπερνά τα δύο ακόμη και αν αυτά βρίσκονται σε ακινησία «κόβεται» από το επίδομα με .. συνοπτικές διαδικασίες! Δεν είναι όμως η μόνη λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η αίτηση μπορεί να εγκριθεί αλλά ο δικαιούχος να πάρει τελικά ποσά … χαμηλότερα και από το κατώτατο «πλαφόν»!

Ποιοι παίρνουν χαμηλότερο επίδομα

Κατά την διαδικασία λοιπόν προκύπτουν και «παγίδες»: Υπάρχει περίπτωση κάποιος να εισπράξει και χαμηλότερο ποσό από το κατώτατο των 100 ευρώ:

Συγκεκριμένα, υπήρχε πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία «Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα». Με άλλα λόγια, αν κάποιος δεν κάνει αγορές καυσίμων κόστους τουλάχιστον 200 ευρώ (ποσό που είναι διπλάσιο του κατώτατου ορίου) και προμηθευτεί για παράδειγμα πετρέλαιο αξίας 100 ευρώ, τότε θα εισπράξει ως επίδομα 50 ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο μισό του κόστους της προμήθειάς του.

Σε κάθε περίπτωση, για να εισπράξει κάποιος αυτούσιο το επίδομα που του αναλογεί θα πρέπει οι αγορές του να είναι διπλάσιας αξίας του ποσού της επιδότησης.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 

Καλό θα είναι ακόμη να γνωρίζουν όσοι σπεύσουν σήμερα να υποβάλλουν αίτηση πως από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνται:

  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.
  • Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.
  • Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

Η… έκπληξη για όσους προμηθεύονται καυσόξυλα ή πέλετ

Προ εκπλήξεως θα βρεθούν πάντως και αρκετοί κάτοικοι οικισμών με πληθυσμό μικρότερο από 10.000 κατοίκους, καθώς διαπιστώνουν πως δεν αρκεί μόνον να πληρούν αυτή την προϋπόθεση, όπως και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να πάρουν επίδομα θέρμανσης για τα καυσόξυλα ή το πέλετ που προμηθεύτηκαν.

Και αυτό γιατί θα πρέπει όχι μόνον να διαμένουν σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης -που ουσιαστικά διαχωρίζει τις «κρύες» περιοχές από τις υπόλοιπες- να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αποκλείονται από την επιδότηση για καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ) όλα τα «κεφαλοχώρια» σε νησιωτικές περιοχές, παραθαλάσσιοι οικισμοί και γενικότερα όσα βρίσκονται σε περιοχές με «ήπιο» κλίμα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top