Επίσημο αίτημα της Αιθιοπίας να ενταχθεί στην ομάδα των BRICKS

Facebook
Twitter

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κατέθεσε χθες Πέμπτη επίσημο αίτημα ένταξης στην ομάδα κρατών των BRICKS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο πόλο στο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι.

Σε συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος τύπου του αιθιοπικού υπουργείου Εξωτερικών, Μέλες Αλέμ, τόνισε τη σημασία της σύμπραξης με διεθνείς συνασπισμούς κρατών που διαθέτουν επιρροή. «Ως χώρα που είχε την τιμή να είναι ιδρυτικό μέλος διεθνών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Αφρικανική Ένωση, και καθώς επιδιώκουμε συνεχώς την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, είναι σημαντικό να ενταχθούμε σε μια συμμαχία όπως οι BRICKS» σημείωσε ο Αλέμ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η χώρα του κατέθεσε το αίτημα ένταξης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος επίσης ζήτησαν επίσημα να ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα κρατών. Στις αρχές Ιουνίου, διεξήχθη η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των BRICKS στο Κεϊπτάουν της Ν. Αφρικής, στην οποία συμμετείχαν διάφοροι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από πολλές χώρες που έχουν δείξει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο συνασπισμό. Μάλιστα, σε πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας έγινε γνωστό ότι περίπου είκοσι χώρες έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να καταθέσουν αίτημα ένταξης, αντανακλώντας τον όλο και πιο ισχυρό παγκόσμιο ρόλο των BRICKS, όπως αναφέρεται.

Οι χώρες αυτής της ένωσης έχουν αυτή τη στιγμή ένα πληθυσμό μεγαλύτερο από 3,5 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% του πληθυσμού της Γης και το 31,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ξεπερνώντας πλέον το ΑΕΠ των κρατών του G7, που κινείται στα επίπεδα του 30% και με τάση μάλιστα η ψαλίδα αυτή να ανοίξει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Στην περίπτωση της Αιθιοπίας, παρότι πρόκειται για μια χώρα συνταράσσεται από πολέμους και ξηρασίες, εντούτοις αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Αφρικής, με μια σημαντική αύξηση τελευταία των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα και την Ινδία.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top