ΚΟΣΜΟΣ

Επιστήμονες ολοκλήρωσαν την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος

dna gonidioma
Επιστήμονες, στους οποίους συγκαταλέγεται και ένας Έλληνας γενετιστής της διασποράς, κατόρθωσαν να διαβάσουν στην ολότητά του πλέον το γονιδίωμα ενός ανθρώπου, συμπεριλαμβάνοντας πια και το μέρος εκείνο (γύρω στο 8% του συνόλου) που έλειπε εδώ και 20 χρόνια.

Κατά την αρχική ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2001 αλλά και στις επόμενες προσπάθειες, παρουσιάζονταν κενά της τάξης περίπου του 8% του γονιδιώματος, τα οποία πλέον καλύφθηκαν χάρη σε νέες ισχυρότερες τεχνικές αλληλούχισης του DNA, οι οποίες αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες Pacific Biosciences (ΗΠΑ) και Oxford Nanopre (Βρετανία).

Τη σχετική προδημοσίευση έκαναν οι ερευνητές στο bioRxiv, σύμφωνα με το «Nature» και το «New Scientist», και η ανακοίνωσή τους πρέπει να επιβεβαιωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η δρ Κάρεν Μίγκα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η οποία είναι μια από τις επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναγνώρισε ότι η ανακοίνωσή τους δεν θα πρέπει να θεωρείται επίσημη, έως ότου περάσει από τον έλεγχο των ομοτίμων και δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε ο καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Οι ερευνητές αύξησαν από 2,92 δισεκατομμύρια σε 3,05 δισεκατομμύρια τον αριθμό των βάσεων DNA (αύξηση 4,5%), ενώ ο αριθμός των γονιδίων αυξήθηκε σε 19.969 (αύξηση 0,4%).

Σύνδεσμος για την επιστημονική προδημοσίευση:

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.05.26.445798v1.full

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ