ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Επιστολή Πελετίδη σε Πέτσα, ζητώντας μέτρα ανακούφισης, ελέω των αυξήσεων των τιμών

Facebook
Twitter
Μέτρα για την ανακούφιση των Δήμων από τις επιπτώσεις των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων, ζητά ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Η επιστολή αναφέρει:

«Οι πρόσφατες αυξήσεις σε μία σειρά προϊόντα και αγαθά, έχει σημαντικές συνέπειες στη λειτουργία του Δήμου μας, αλλά και του συνόλου των Δήμων της χώρας, αφού επιδρά, τόσο σε προμήθειες, όσο και σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή είναι σε διαδικασία έναρξης.

Θεωρούμε πως το ζήτημα των ανατιμήσεων, θα βάλει σε δοκιμασία τον προϋπολογισμό μας, καθώς και τη δυνατότητα πραγματοποίησης έργων, όπως και την καθημερινή λειτουργία μίας μεγάλης μερίδας των Υπηρεσιών μας. Αναφέρουμε κάποιους ενδεικτικούς τομείς, στους οποίους οι Δήμοι θα κληθούν να πληρώσουν τις υπέρογκες αυξήσεις:

Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος: Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο τους Δήμους. Χρειάζεται άμεσα το Υπουργείο να αποδεχτεί προγενέστερη πρότασή μας, για ένταξη των Δήμων, των Νομικών Προσώπων και των ΔΕΥΑ, στην τιμολόγηση των «μεγάλων καταναλωτών» και όχι των οικιακών, όπως ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα, ζητάμε την κατάργηση του ΦΠΑ στο δημοτικό φωτισμό, στα σχολεία, στις κοινωνικές δομές, τη μείωση της τιμής του ρεύματος για το σύνολο του ελληνικού λαού, όπως σας έχουν ζητήσει μία σειρά φορείς, καθώς και να μην προχωρήσει καμία διακοπή ρεύματος σ’ αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

Καύσιμα: Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των εξόδων για τη θέρμανση των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, καθώς και για την κίνηση των οχημάτων του Δήμου. Ζητάμε νομοθετική παρέμβαση για την κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες των Υπηρεσιών μας.

Προμήθειες: Οι ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς και καθημερινής κατανάλωσης, σε πρώτες ύλες για τη σίτιση στους παιδικούς σταθμούς, για τα συσσίτια, για την τράπεζα τροφίμων, θα οδηγήσουν σε εξάντληση των σχετικών πόρων του Δήμου, νωρίτερα από ότι ήταν υπολογισμένο. Έχει ιδιαίτερο βάρος ο κοινωνικός τομέας και η σίτιση, διότι απευθύνεται στα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα, σε αυτούς που έχουν πληγεί πιο βαριά από τις συνέπειες τις αντιλαϊκής πολιτικής.

Οικοδομικά υλικά: Αντίστοιχα θέματα προκύπτουν στις προμήθειες οικοδομικών υλικών, σε ξυλεία, άσφαλτο, σίδερο κλπ, που αξιοποιούνται από τις δημοτικές υπηρεσίες για τη συντήρηση των κτιρίων, των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων.

Έργα – ανάδοχοι: Η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, που αναφέρθηκε προηγουμένως, έχει επίδραση και στα έργα που είναι είτε σε εξέλιξη, είτε σε φάση έναρξης και προκύπτει ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης σημαντικών έργων και παρεμβάσεων στην πόλη μας.

Οι παραπάνω τομείς, που ενδεικτικά αναφέρονται, καταδεικνύουν το τεράστιο κόστος που θα κληθεί να πληρώσει, λόγω των ανατιμήσεων, τόσο ο Δήμος Πατρέων, όσο και άλλοι Δήμοι. Ταυτόχρονα, η κατάσταση αυτή, επαναφέρει στο προσκήνιο το προγενέστερο αίτημα για σημαντική ενίσχυση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που λαμβάνουν οι Δήμοι, οι οποίοι έχουν γνωρίσει μεγάλη μείωση τα προηγούμενα χρόνια, που συνδυάζεται με αύξηση των αρμοδιοτήτων που περνούν σε αυτούς.

Ο κίνδυνος να οδηγηθούν οι Δήμοι σε οικονομική «ασφυξία», είναι πλέον ορατός και οι συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που διανύουμε, θα είναι μεγάλες.

Είμαστε στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες, αναμένοντας τις σχετικές αποφάσεις, που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των Δήμων».

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top