ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Επιστολική ψήφος: Εκκίνηση με 8.000 εγγραφές πολιτών

Facebook
Twitter

Περισσότεροι από 8.000 πολίτες εγγράφηκαν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο μέσα στις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας της, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από τους ψηφοφόρους του εσωτερικού.

Οι εγγραφές που αφορούν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 40 ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών, δηλαδή στις 29 Απριλίου 2024.

Το εκλογικό υλικό από όσους επιλέξουν να ψηφίσουν από μακριά θα αποσταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών και θα παραληφθεί μέσα στον Μάιο αυτοπροσώπως από τον κάθε εκλογέα ή από νόμιμο εκπρόσωπο.

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη δυνατότητα συμμετοχής στις ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό ξεκινούν οι πρεσβείες πολλών κρατών.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Ελλήνων που διαμένουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως θα παρευρεθεί τις επόμενες ημέρες σε αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Λουξεμβούργο, στο Αμστερνταμ και στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η «προσέλκυση» Ελλήνων ψηφοφόρων που διαμένουν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές διά επιστολικής ψήφου για λογαριασμό της Ελλάδας είναι ένα δύσκολο στοίχημα.

Οσοι έχουν κατοικία στο εξωτερικό, π.χ. στη Γαλλία, μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές τους εκπροσώπους της Γαλλίας για το Ευρωκοινοβούλιο, οπότε θα πρέπει να επιλέξουν. Αντίστοιχα και οι διαμένοντες πολίτες της Ε.Ε. στην Ελλάδα μπορούν να ψηφίσουν τους εκπροσώπους της Ελλάδας για την Ευρωβουλή.

Επιστολική ψήφος: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ευρωεκλογές – Η διαδικασία εγγραφής

Οι ευρωεκλογές ως διαδικασία δεν συγκινούν πολύ τους ψηφοφόρους, ειδικά όταν πραγματοποιούνται σε χρόνο ανεξάρτητο από τις εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως θα συμβεί τον Ιούνιο.

Αντίστοιχα για τους Ελληνες του εξωτερικού που κατοικούν σε τρίτες χώρες, το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές αναμένεται να είναι περιορισμένο. Ενδεικτικά ένας Ελληνας που ζει και εργάζεται στο Πεκίνο μπορεί να θέλει να έχει ψήφο στις ελληνικές εθνικές εκλογές αλλά για τις ευρωεκλογές μπορεί να μην έχει καμία πληροφόρηση.

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη δυνατότητα συμμετοχής στην ευρωκάλπη μέσω επιστολικής ψήφου για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό ξεκινούν οι πρεσβείες πολλών κρατών.

Πλατφόρμα εγγραφής

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που αφορά τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα δεν υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις – εμπόδια για την εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού (όπως η κατάθεση φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα ή η παραμονή για δύο χρόνια στην Ελλάδα που ίσχυαν). Η πλατφόρμα εγγραφής για την επιστολική ψήφο λειτουργεί στο epistoliki.ypes.gov.gr όπου οι πολίτες μπορούν επίσης να λύσουν τις απορίες τους για τη διαδικασία.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς χρειάζεται να ταυτοποιηθούν προκειμένου να εγγραφούν με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet. Οι εκλογείς εκτός Ελλάδας μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα με συνδυασμό των στοιχείων του εν ισχύι ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του αριθμού δημοτολογίου τους.

Επιστολική ψήφος: Το παρασκήνιο με τη σύγκρουση στη Βουλή

Ωστόσο για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους σε ένα ΚΕΠ ή στην αρμόδια προξενική αρχή της Ελλάδας στη χώρα όπου βρίσκονται. Απορίες ή προβλήματα και στο τηλέφωνο +30 210-62.66.222 το οποίο λειτουργεί 24/7.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top