ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Επιστρεπτέες Προκαταβολές: Δεύτερη ευκαιρία για τους «κομμένους» των 3 και 4

Facebook
Twitter
«Παράθυρο» να διεκδικήσουν, εκ των υστέρων, δάνεια από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 3 και 4 ανοίγεται για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που είχαν αποκλεισθεί από τον χάρτη των δικαιούχων.

Το υπουργείο Οικονομικών με απόφασή του δίνει τη δυνατότητα σε κομμένους επιτηδευματίες να υποβάλουν ενστάσεις μέσω της ειδικής πλατφόρμας myBusinessSupport που έθεσε σε λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν ενημερωτικό e-mail από την ΑΑΔΕ μπορούν να υποβάλουν αίτημα επανεξέτασης μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την επόμενη μέρα της παραλαβής του.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο κατάλογος των επιχειρήσεων που κόπηκαν από τις Επιστρεπτέες 3 και 4 είναι πολύ μεγάλος. Ωστόσο, η ζυγαριά γέρνει προς τον τέταρτο κύκλο, όπου ο συνωστισμός στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα κρατικά δάνεια ήταν τεράστιος και σημειώθηκε ρεκόρ αιτήσεων από ενδιαφερόμενους, λόγω της μη επιστροφής του 50% της ενίσχυσης.

Στο αίτημα επανεξέτασης που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώσουν το σύστημα για ποιες από τις δύο φάσεις Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπέβαλαν αίτηση και απορρίφθηκε, αλλά και τους λόγους για τους οποίους κόπηκαν από την κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα, θα πρέπει να στείλουν συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που να στηρίζουν το δικαίωμα της ένστασης, ενώ οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν τα αιτήματα στη βάση των νέων δεδομένων.

Οι επιχειρήσεις που θα δικαιωθούν από τις ενστάσεις θα είναι οι τελευταίες που θα λάβουν χρηματοδότηση με αυτή τη μορφή, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν οικονομία δυνάμεων για να μην ξεφύγει πάνω από τα 16 δισ. ευρώ ο φετινός λογαριασμός της επιβάρυνσης. Αν υπάρξουν μέτρα, αυτά θα είναι στοχευμένα, ενώ έμφαση δίνεται στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του εμβολιασμού.

Πώς θα επιστραφούν

Μετά το πέρας της υποβολής των δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet τα ποσά που έχουν δοθεί στους δικαιούχους από τους 7 κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος. Οι δικαιούχοι έχουν τις εξής επιλογές, οι οποίες είναι:

* Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλει σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022.

* Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει, με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.

* Να επιλέξουν όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020, αντί του «κουρέματος» της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων, το οποίο φτάνει στο 50%, να λάβουν «επιταγή» η οποία θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που έλαβε αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις με την οποία θα μπορούν να αποπληρωθούν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξοφληθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

ΠΗΓΗ: Vradini.gr

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top