ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές φόρου: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι – Τι ισχύει μετά τους συμψηφισμούς

epistrofes forou
«Έκλεισε» ο κύκλος των συμψηφισμών που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τις επιστροφές φόρου: Αρκετοί διαπιστώνουν πως τα ποσά που περίμεναν έγιναν «καπνός» καθώς «κάλυψαν» άλλες υποχρεώσεις.
Υπάρχουν όμως και άλλοι που μέσω των επιστροφών εξόφλησαν μέρος των οφειλών τους και εκείνοι για τους οποίους… περίσσεψε και κάτι και περιμένουν να.. εισπράξουν! Τι ισχύει λοιπόν με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά και όσους ήδη έσπευσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους πριν τον συμψηφισμό;

Το βέβαιο είναι πως η ολοκλήρωση του νέου κύκλου συμψηφισμών σηματοδοτεί τη μαζική αποστολή των επιστροφών φόρων που απομένουν: Για όσους διαπιστωθεί πως τους προκύπτουν υπόλοιπα προς επιστροφή μετά και τους συμψηφισμούς θα τα δουν το επόμενο διάστημα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τι ισχύει για όσους πλήρωσαν εφάπαξ φετινούς φόρους

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησαν σε συμψηφισμούς των πιστωτικών υπολοίπων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

Ειδικά για τις αποζημιώσεις ενοικίων COVID η ΑΑΔΕ, συμψήφισε αποζημιώσεις ενοικίων για 383.505 ιδιοκτήτες, δηλαδή το 98,2% του συνόλου.

Για το 1,8%, που απομένει, δηλαδή 7.080 δικαιούχους, ο συμψηφισμός δεν κατέστη εφικτός, διότι όταν αναζητούνταν οφειλές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ για να συμψηφιστούν, δεν υπήρχαν.

Συνεπώς, οι αποζημιώσεις ενοικίων των συγκεκριμένων δικαιούχων θα συμψηφιστούν μόλις προκύψει η σχετική οφειλή.

Όσοι φορολογούμενοι έσπευσαν και παρά το γεγονός ότι είχαν επιστροφή φόρου, να τακτοποιήσουν εφάπαξ τον φετινό φόρο εισοδήματος που τους προέκυψε ή και τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να περιμένουν να τους καταβληθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το συνολικό ποσό της επιστροφής.

253082 b36af986e7 b61f09c313cd47ac

Τι πρέπει να κάνουν όσοι είδαν τα χρέη τους να μειώνονται

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι επιστροφών φόρων, θα διαπιστώσουν πως οι δόσεις τους από τις εκκρεμείς οφειλές τους μειώνονται.

Συγκεκριμένα, θα δουν αυτόματα να κουρεύεται η οφειλή στο ύψος της αποζημίωσης COVID ή και του «κουπονιού παγίων δαπανών» ή και της επιστροφής φόρου κλπ.

Εάν ο συμψηφισμός δεν καλύψει τη συνολική οφειλή, τότε το υπόλοιπο ποσό θα επιμερίζεται σε 6 δόσεις, έως και τον ερχόμενο Φεβρουάριο 2022.

Ο φορολογούμενος θα ενημερωθεί για τη νέα οφειλή και το νέο ύψος των δόσεων με ένα νέο εκκαθαριστικό το οποίο θα αναρτηθεί στο MyAADE.

253082 289f667c2c 902261024bf32727

Πώς θα πάρουν τα χρήματά τους οι έγγαμοι με επιστροφές φόρου

Για όσους πολίτες προκύψει από τον συμψηφισμό να λάβουν κάποιο ποσό επιστροφής φόρου αυτό θα γίνει σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Το ποσό που τους αναλογεί θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στον προσωπικό τους λογαριασμό στο σύστημα Taxisnet.

Να σημειωθεί πως ειδικά στην περίπτωση εγγάμων που υποβάλουν κοινή δήλωση, διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου.

You may also like

Comments are closed.